registracija | prijava
Bim sport > Blog > BIM Sport News > Odabir dinamičkog penjačkog užeta

Odabir dinamičkog penjačkog užeta


04.02.2016 BIM Sport News Sport
Uže je najvažniji dio sigurnosne opreme koju koristimo za penjanje. Danas se užad razlikuje prema namjeni: za dvoranu, za alpinizam, za penjanje leda, za radove i sl.

Tko često studira smjerove odnosno stalno pada i visi u smjerovima bolje je da se odluči za deblju užad (od 10 mm naviše). Eksperti će za teški redpoint ili duge sportske te alpske smjerove odabrati tanju užad debljine 9,2 do 9,8 mm. Kod upotrebe takvih užadi treba imati odgovarajuće spravice te iskustvo u radu sa takvom opremom. Postoji i još tanja užad (8,5mm) no ta je namijenjene pravim ekspertima kako u penjanju tako i u osiguravanju. Dobar kompromis između sigurnosti i manjeg volumena je uže debljine 9,2mm.

Tko penje u dvorani može se odlučiti za uže namijenjeno samo tome. Naime kod te užadi vlakna su izdržljivija, užad je deblja a dužina je maks. 30-40 m.

Početnici radije kupe uže s kojim mogu kvalitetno penjati u prirodi.
Penjemo li duge smjerove tu smo već u malo većem razmišljanju. Gdje možemo sa stijene sići naokolo, možemo koristiti i jednostruko uže, no a moramo abseilati, dvostruko uže je obavezno. Ono daje i veću sigurnost.

Alpski sportski smjerovi s opremljenim sidrištima i relativno ravnim linijama omogućavaju penjanje s dvostrukim užetom koje nudi visoku sigurnost i omogućava abseil a ukopčava se istovremeno ( oba užeta ) . No kad je linija smjera zavojita ili se međuosiguranja moraju postavljati čas s jedne strane , čas s druge bolje je koristiti tzv. Half rope koje se može ukopčavati izmjenično, odnosno kako diktira linija smjera.

Kod užadi koju koristimo u Alpama ili dugim smjerovima impregnacija je važan čimbenik, obzirom na veliko habanje i čestu mogućnost da bude mokro od kiše ili snijega. I ovdje vrijedi isto što i za jednostruku užad: Tanja su lakša i volumenski manja, dok su deblja teža ali sigurnija. Tko vodi nekoga u smjer ( pogotovo npr. dvoje istovremeno ) bolje je da uzme nešto deblje uže i to samo tzv. Half rope

famille-corde

Petzl izrada i obrada užeta.

picto_ever-flex
Specjialna termička obrada stabilizira jezgu i povećava konzistenciju. Pruža odlično držanje i rukovanje tijekom cjeloga vremena korištenja.
duratec-dry
Povećava otpornost užeta na vodu, prašinu i trošenje.
picto_ultra-sonic
UltraSonic finish – varenje jezgre i košuljice užeta na rubu užeta. Povećava izdržljivost i izbjegavaju se oštećenja na krajevima užeta
picto_climb-ready
Specifično namotano uže odmah je spremno za upotrebu.
picto_middle-mark
Označeno središte užeta za lakše korištenje.
Java_icon_fin Mambo_icon_fin Contact_icon Arial_icon Volta_icon Tango_icon Salsa_icon Paso_icon
Naziv JAVA 10.3mm MAMBO 10.1mm CONTACT 9.8mm ARIAL 9.5mm VOLTA 9.2mm TANGO 8.5mm SALSA 8.2mm PASO 7.7mm
Tip užeta Jednostruko uže Višenamjensko uže Dvojno ili dvostruko uže
picto_ever-flex EverFlex
picto_ultra-sonic UltraSonic Finish
picto_climb-ready ClimbReady
picto_middle-mark Middle Mark
duratec-dry Duratec Dry
Ledeno penjanje, mješovito penjanje
Planinarenje
Prelazak ledenjaka
Više-dužinsko penjanje
Alpinizam
Sportsko penjanje
Dvoransko penjanje

– Idealno za korištenje
– Može se koristiti
– Može se koristiti, ali s drugim užetom za spuštanje


04.02.2016 BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.