Bim sport > Priča o Softshell odjeći

Priča o Softshell odjeći

Softshell jakna muška - MITTU Milo

vrijeme čitanja: 3 - 5 minuta

Soft Shell je pojam koji outdoor industriju često polarizira, i u zadnjim desetljećima razvio je love-hate osobnost među korisnicima. Međutim, na ono najosnovnije pitanje - što je zapravo Soft Shell - je i danas zapravo teško jednoznačno odgovoriti. Da bismo saznali više moramo još jednom otpuhnuti prašinu s povijesti razvoja outdoor odjeće.

Tradicionalan način oblačenja za outdoor aktivnosti već više od stoljeća podrazumijeva slojeve. Svaki sloj odjeće ima točno određenu ulogu, te je razvijen kako bi tu ulogu izvršio u najmanjoj mogućoj gramaži, ali i kako bi spakiran zauzimao najmanji mogući volumen u ruksaku. Slojevi su do relativno nedavno podrazumijevali grijanje tijela i jedan sloj koji će sve to držati zatvorenim i izoliranim od vanjskih uvjeta - Hard Shell. Osnovni problem s ovim sistemom odijevanja je isti onaj problem kojeg industrija još uvijek nije do kraja riješila - breathability, tj. prozračnost gornjeg sloja.

Međutim, u Britaniji su se svojedobno javile ideje o poboljšavanju outdoor odijevanja, u dva glavna smjera: fokus staviti na prozračnost materijala, čime bi se smanjilo znojenje i nakupljanje vlage kraj tijela; a drugo, smanjiti broj slojeva, te time dobiti sistem odijevanja koji će biti potpuno funkcionalan 80-90% vremena, a za ostatak ostaje Hard Shell - uredno spakiran u torbi. Andy Kirkpatrick je ispravno predvidio da će Hard Shell jakne s vremenom postati sve jednostavnije, sve laganije i imati sve manje “dodatnih” funkcionalnosti, te zapravo postati samo izuzetno kvalitetna zaštita od najgore kiše i snijega

Softshell jaka CHITE LADY
Softshell jakna muška - MITTU Milo

Idejni začetnik ove priče bio je Hamish Hamilton, britanski inovator u proizvodnji šatora. Njegova ideja bila je uzeti odjeću autohtonih naroda iz arktičkih područja i pokušati imitirati taj način odijevanja sa sintetičkim tkaninama. Životinjske kože obično su štitile ljude od izravne vlage i vode, dok je krzno osiguravalo optimalnu temperaturu te “mikroklime” unutar odjeće; ispod toga često je bilo malo ili ništa odjeće, što je bilo prirodno za ljude koji nisu navikli na tople gradske stanove, a i zapravo su uvijek u pokretu. Iz takvih idejnih zamisli nastale su tkanine (i brendovi) kao što su Schoeller, Pertex i sl. koji su outdoor industriju promijenili iz korijena

Razvoj naravno nije stao na tome, pa su vodeći svjetski alpinisti radili uz R&D odjele industrije i razvijali odjeću i sisteme odijevanja: Mark Twight je iznio ideju “action suit” odijela u svojoj knjizi Extreme Alpinism, a sudjelovao je i u razvoju odjeće za američku vojsku; pokojni Ueli Steck blisko je surađivao s liderima industrije, micao zatvarače s vreća za spavanje i jakni kako bi ih dodatno olakšao i pojednostavio; Steve House posljednji je u nizu mnogih inovatora, sa svojim High Alpine Kit sistemom kojeg je razvio u suradnji s Patagoniom. Sve ove novotarije uključuju i različite izvedenice i modele Soft Shell odjeće, koji se danas kombiniraju i s Primaloft i pernatom izolacijom od hladnoće, kao i nizom drugih dostignuća moderne tehnologije.

I zato, kad sljedeći put čujete apriorne hvalospjeve ili pljuvanje po Soft Shell odjeći, imajte na umu - priča nije crno-bijela, i sve se na kraju svodi na namjenu i način uporabe! Soft Shell itekako ima svoje mjesto u modernoj outdoor odjeći, a na Vama je da mu (prema potrebi) pronađete namjenu u svojim aktivnostima ili ormaru. Kad tu namjenu pronađete, na raspolaganju Vam je BIM Sport!

Provjeri MILO tjednu akciju Softshell odjeće!

0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.