registracija | prijava
Bim sport > Blog > BIM Sport News > Stigle nove Petzl alatke! – QUARK – NOMIC – ERGONOMIC

Stigle nove Petzl alatke! – QUARK – NOMIC – ERGONOMIC


21.09.2018 BIM Sport News Sport

Iako će vas ovogodišnje toplo i dugo bablje ljeto teško natjerati na razmišljanje o zimskim ciljevima i usponima, snijeg koji je prije koji tjedan zabijelio i nama bliske alpske vrhove može poslužiti kao podsjetnik da za kvalitetno planiranje nikad nije rano! Kao pomoć u odabiru zimskih ciljeva (ili kao inspiracija za prvo ovogodišnje listanje zimskih vodiča) može poslužiti i nova linija Petzl cepina!

Kad ste vodeći brend u mnogim komponentama penjačke opreme, teško je iz sezone u sezonu “unaprjeđivati” opremu koja je već ionako svjetski vrh. To posebno dolazi do izražaja kod visoko specifične opreme kao što su cepini – čija je primjena već u startu jako uska tržišna niša. Pa ipak, puno malih stvari može i vrhunski komad opreme učiniti još boljim, što je slučaj s ovogodišnjim modelima Petzl cepina.

Za početak, Quark. Cepin koji je ispisao povijest lednog penjanja, kao i rušio rekorde u penjanju sjevernim stijenama Alpa, Quark ne treba posebno predstavljati. Ovogodišnje izdanje Quarka dobilo je novo tijelo, 3D modelirano za optimalnije držanje pri sredini (kod kopanja po dubljem snijegu ili trulijem ledu). Osim toga, izmijenjen profil drške cepina jamči još bolji položaj šake i prstiju, pogotovo kod lednog penjanja, kao i izolaciju od hladnoće aluminija. Ravni donji dio cepina, kao i špica na njegovom donjem kraju omogućuju korištenje na klasičan, piolet način uz držanje glave cepina (a Griprest i Trigrest oslonci za dlan mogu se u tom slučaju lako odstraniti).

Za čisto ledno penjanje Petzl i dalje nudi Nomic, ali u nešto poboljšanoj varijanti. Osim što je izmijenjen način povezivanja glave i tijela cepina – čime je čvrstoća tog spoja povećana za 50 % – glavi cepina dodan je Mini Marteau, najmanji čekić za cepine kojeg Petzl nudi. Uz navedeno, dizajn ručke cepina sada sadrži veće ravne površine, koje doprinose boljem položaju šake i prstiju, te time olakšavaju rukovanje. Rupe na dršci zaslužne su za smanjenje ukupne težine cepina, te je uz dodatak čekića i poboljšano povezivanje glave i tijela cepin lakši od prošlog modela 20 grama.

Novost u liniji cepina je Ergonomic. Petzl iz linije cepina ove godine miče Ergo, cepin namijenjen dry-toolingu, te umjesto njega dolazi Ergonomic, cepin čije ime otkriva o kakvoj se mješavini radi. Najagresivnija linija tijela u liniji otkriva primarnu namjenu, a to su teži ledni, mix i dry smjerovi. Razrađen do najmanjih detalja (površina ručke povećana je kako bi mogla smjestiti i najšire penjačke prste), Ergonomic je Petzlovo rješenje za naprednije penjače i najzahtjevnije uvjete i smjerove.

Osim samih cepina, Petzl s novom linijom uvodi i dvije nove glave, specijalizirane za ledno i dry-tooling penjanje. Pur’ice dolazi tanjeg profila (3.2 mm) za manju štetu u vrlo hladnom ledu i preciznije probijanje leda, što znači i manje udaraca u krhku ledenu površinu. Pur’dry je glava namijenjena dry-toolingu, a sa svoja 4 mm kroz cijelu dužinu može izdržati i najzahtjevnije pozicije cepina, kao što su zakretanja u pukotinama, podprijemi i sl. Osim novih glava, i utezi za cepine su dobili manji redizajn, pa tako novi Masselottes u paru čine oblik sličan zaglavcima, što bi trebalo značajno poboljšati uglavljivanje cepina u pukotine!

Dakle, ljeto je na izdahu! Ne dajte da vas ove kasne topline zavaraju, vrijeme je za listanje zimskih vodiča, planiranje uspona i traženje informacija po forumima! A kako biste se mogli posvetiti isključivo praktičnoj logistici, mi i dalje brinemo za najnovije informacije o opremi, tako da nastavite pratiti BIM Sport i naš blog!21.09.2018 BIM Sport News Sport
Copyright © 2020 BIM sport All Rights Reserved.
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.