Kako vještine s ‘plastike’ preseliti na pravu stijenu? - Bim sport
registracija | prijava
Bim sport > Blog > Ostalo > Kako vještine s ‘plastike’ preseliti na pravu stijenu?

Kako vještine s ‘plastike’ preseliti na pravu stijenu?


24.06.2024 Ostalo BIM Sport News Sport

Prelazak iz kontroliranog okruženja dvorana za penjanje na ponekad nepredvidiv – ali gotovo uvijek uzbudljiv – svijet penjanja na prirodnoj stijeni je izazovan za mnoge penjače. 

Dok dvoransko penjanje gradi solidne osnove, a u sportskom smislu i mnogo više od toga, izlazak na vanjske stijene ipak traži novi set vještina – koji se svodi na razumijevanje sigurnosti, opreme i tehnika. 

Naš članak će vas kroz seriju savjeta pripremiti za jedinstvene zahtjeve penjanja na prirodnoj stijeni. Privlače vas klasične, višedužinske stijene, ili jednostavno mir prirode? BIM Sport će vam pomoći da sigurno i poštovanjem prema okolini započnete svoje penjačke avanture na otvorenom.

Razlike između dvorane i prirodne stijene

Iako osnove penjanja ostaju iste, okruženje i priroda penjanja donose nove izazove koji zahtijevaju jedan novi set vještina. Krenimo od osnova.

Varijabilnost terena

Smjerovi na prirodnim stijenama znatno se razlikuju od standardiziranih, šarenih hvatišta u dvoranama. Nema obilježenih grifova, a ponekad niti smjerova. Osim toga, prirodne stijene – poput granita, pješčenjaka i vapnenca – imaju raznolike karakteristike što se tiče hvatišta i trenja. 

Pronalaženje smjera

U dvoranama su smjerovi jasno označeni. Na prirodnoj stijeni penjači moraju naučiti prepoznati smjerove bez obojenih grifova – što se dodatno komplicira kod višedužinskih smjerova. Ova vještina uključuje dobro “čitanje” stijene kako bi se odredio najbolji put uspona, ali i dobro snalaženje s vodičima i skicama smjerova.

Razlike u ocjenjivanju

Vanjski smjerovi često se čine izazovnijima od njihovih dvoranskih ekvivalenata zbog složenosti njihovih prirodnih karakteristika i nepredvidivosti same stijene. Kako biste se prilagodili, započnite sa smjerovima koji su koju ocjenu ispod vaše dvoranske ocjene – i postupno se prilagođavajte.

Postupnost i strpljenje

Prijelaz s dvoranskog na vanjsko penjanje je proces koji zahtijeva strpljenje i praksu. Ako niste sigurni da ćete to moći sami, upišite školu sportskog penjanja ili alpinističku školu – to su odlični načini da brzo i u sigurnom okruženju svoju tehniku i snagu preslikate na prirodnu stijenu.

Započnite s lakim smjerovima

Počnite s lakšim, dobro osiguranim smjerovima koji će biti sigurno okruženje za učenje. Početnički smjerovi omogućuju vam da “osjetite” prirodnu stijenu i izgradite samopouzdanje prije prelaska na zahtjevnije gibove i smjerove.

Vježbajte u kontroliranom okruženju

Prije nego što se uhvatite u koštac s pravim smjerovima, naučite specifične vještine u sigurnom okruženju. Penjačke dvorane često imaju barem poneko mjesto na kojem možete naučiti vještine poput izrade sidrišta ili čak postavljanja opreme, a u dvorani isprobajte i dobro savladajte i lead penjanje – kao penjač u vodstvu i kao partner koji osigurava.

Postupno napredovanje

Nemojte žuriti s procesom: postupno povećavajte težinu smjerova koje penjete i uživajte u stjecanju iskustva i samopouzdanja. Usredotočite se na stalno poboljšanje, i pomičite ocjene svojih uspona bez kompromisa kod sigurnosti.

Oprema za penjanje

Prijelaz na vanjsko penjanje zahtijeva nabavu određene specijalizirane opreme. 

Evo popisa osnovne opreme koju ćete trebati:

Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnost je od najveće važnosti pri prelasku na vanjsko penjanje. Prirodno okruženje donosi razne opasnosti koje zahtijevaju pažljivu pripremu i poznavanje sigurnosnih protokola.

Za početak, tu su tehnike povezane sa samim penjanjem:

Iako ne želimo prizivati nevolje, penjanje je specifičan sport koji može imati i ozbiljne posljedice – a pogotovo ako ignoriramo potencijalne opasnosti. Upravo zato je važno biti pripremljen za hitne slučajeve.

Naučite osnovne vještine spašavanja, poput oslobađanja od osiguravanja i tandem abseila. Penjačke i alpinističke škole su najbolje mjesto za naučiti ove tehnike. Osim toga, uvijek sa sobom nosite kompaktan set prve pomoći i naučite kako ga koristiti.

Ne zaboravite nositi kacigu (i to na glavi!) u svakom trenutku kako biste se zaštitili od padajućeg kamenja ili opreme. Odaberite kacigu namijenjenu za penjanje, koja vam dobro pristaje i zadovoljava sigurnosne standarde. Redovito pregledavajte vašu penjačku opremu i pazite na znakove istrošenosti i oštećenja.

Krenimo van!

Prelazak na vanjsko penjanje uključuje značajnu mentalnu pripremu. Jedan od elemenata kojeg ćete teško izbjeći su padovi: vježbajte sigurno padanje u kontroliranim uvjetima kako biste izgradili povjerenje u vašu opremu i partnera. Postupno se privikavajte na visinu počinjući s manje izloženim smjerovima.

Osim toga, ne zaboravite da ste krenuli penjati vani, a stijene i planine su često izuzetno surova mjesta. Uvijek nosite odgovarajuću odjeću i opremu i budite spremni za iznenadne promjene vremena.

Za kraj, ne zaboravite uživati: prilagodbom na razlike između dvoranskog i vanjskog penjanja, postupnim izgradnjom vještina, pravilnim opremanjem i stavljanjem sigurnosti na prvo mjesto, možete uživati u uspješnom i ispunjavajućem iskustvu penjanja na prirodnim stijenama. 


24.06.2024 Ostalo BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.