Proljetno planinarenje – priprema i oprema - Bim sport
registracija | prijava
Bim sport > Blog > Ostalo > Proljetno planinarenje – priprema i oprema

Proljetno planinarenje – priprema i oprema


18.05.2024 Ostalo BIM Sport News Sport

Proljetno planinarenje – priprema i oprema

Proljeće je jedno od najljepših doba za planinarenje. Doline su već u dvoznamenkastim plusevima, zrak je svjež, a u visokim brdima snijeg i led još uvijek prekrivaju staze. U ovom članku potrudit ćemo se osigurati vam sigurno i ugodno planinarenje, uz korisne priče naših partnera iz Hiking Croatia.

Osnovna oprema za proljetno planinarenje

Bez obzira na to koliko dobro poznajete planine i puteve kojima se planirate kretati, uvijek je važno biti pripremljen za sve uvjete. Iako smo o ovome već pisali u više navrata, evo liste osnovne opreme koju biste trebali imati u svom ruksaku:

(Ako ti se ne da čitati do kraja, preskoči tekst i odmah skini kompletnu PDF checklistu opreme)

Važnost odgovarajuće opreme

Planinarenje je aktivnost koja, iako izuzetno korisna za tijelo i um na mnogo načina, nosi sa sobom određene rizike. Odgovarajuća oprema nije samo pitanje udobnosti, pa donosimo i nekoliko ključnih razloga zašto je neophodna:

Što kažu iskusni brdski ljudi?

Da, svi smo napravili pokoju grešku s opremom, kupivši krive komade opreme, krive veličine, ili predmet koji nikad nije izašao iz garaže a planirali smo ga koristiti često. Jednako često smo se našli u situaciji da smo cijeli izlet vukli pretežak ruksak, ili “poljubili vrata” jer je ključan komad opreme ostao kod kuće.

Iznimka nisu ni naši Hiking Croatia – evo što kaže Mario:

“Bilo je svega što se tiče cepina i dereza: jako često ih nosimo uzalud jer ne znamo kakva je situacija na planini, a zapravo ih uglavnom ne vadimo iz ruksaka. Uvijek bih radije potpisao da ih bezveze nosim u ruksakunego da ih moramo staviti kako bi sigurno prošli svega par metara. Nema nam goreg nego vaditi dereze iz ruksaka, stavljati ih i sve pripremati, hodati s njima 5 minuta i onda ponovo skidati dereze – pa se sve to ponovi nekoliko puta i onda se ono što je trebalo trajati dva sata otegne na više od tri sata i uhvati nas mrak.” 

Iako nitko ne voli režim “stavi/skini” kod dereza, bolje spriječiti nego liječiti. Međutim, puno posla s opremom, vađenja i spremanja i sl., lako dovede do sljedećeg problema – a to je mrak. Zagnjavili smo Marija da s nama podijeli neku bezopasnu nezgodicu takve problematike:

“ (…) skužimo da imamo dvije naglavne svjetiljke, a samo u jednoj baterije – pa posljednjih 2-3 km hodamo nas dvoje s jednom svjetiljkom. Srećom, bilo je mjesečine i teren je bio lagan pa je sve prošlo ok. Mislim da je to bilo kad smo se vraćali s Prisojnika prije dvije godine. Nakon te avanture s lampicama uzeli smo Petzl Core punjive baterije pa sad uvijek imamo bateriju viška u ruksaku!”

Postoje i situacije koje nisu problem s opremom nego s lekcijama koje valja usvojiti na teži način, a ovu konkretnu lekciju i mi iz BIM Sporta iz sezone u sezonu učimo, od skijanja, preko penjanja i planinarenja, do bicikla. Mario kaže: “Jedna situacija se ponavlja svake godine iznova, a to je da na prvom proljetnom planinarenju tradicionalno zaboravim kremu za sunčanje – pa mi lice i nos izgore od sunca. Ovu lekciju učim već par godina za redom i nikako da je naučim. Daria se većinom smije mojim mukama jer je tamnoputa pa nema problema sa suncem, a to je vjerojatno i dobar dio problema – da njoj treba krema za sunčanje, vjerojatno bi bila u ruksaku.”

 

BIM Sport priskače u pomoć

Proljetno planinarenje bi nam trebalo biti izuzetno ugodno i ispunjavajuće iskustvo, a uz pravilnu opremu i dobru pripremu možete uživati u prekrasnim krajolicima i svježem zraku bez brige. 

Upravo zato smo, u suradnji s Hiking Croatia, izradili checklistu za opremu koja ide u vaš ruksak. Skinite, ispišite i pohranite par komada negdje blizu opreme. Nadamo se da će vam naša checklista za opremu u ruksaku – i priče iz prve ruke – pomoći u planiranju novih avantura!

Za preuzimanje PDF checkliste kliknite [ovdje].


18.05.2024 Ostalo BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.