Korak po korak: praktični savjeti za odabir planinarske obuće - Bim sport
registracija | prijava
Bim sport > Blog > Ostalo > Korak po korak: praktični savjeti za odabir planinarske obuće

Korak po korak: praktični savjeti za odabir planinarske obuće


19.10.2023 Ostalo BIM Sport News

Korak po korak: praktični savjeti za odabir planinarske obuće

Planinarenje je više od samog kretanja prirodom; to je iskustvo koje zahtijeva pažljivu pripremu i pravi izbor opreme. Jedan od najvažnijih aspekata te opreme svakako je obuća. Prava obuća može značiti razliku između ugodne šetnje i neugodne povrede, između svježih i umornih stopala, te između sigurnog koraka i nesretnog pada. Dobre cipele mogu biti vaša supermoć – ili postati vaš kriptonit!

Važnost obuće prema tipu terena

Pri odabiru obuće za planinarenje, ključno je razumjeti različite vrste terena s kojima ćete se suočiti. Ravne staze, poput šumskih puteva, zahtijevaju udobnu obuću s dovoljnom prozračnošću, dok stjenoviti tereni traže obuću s dodatnom zaštitom i potporom gležnja. Blatnjavi putevi postavljaju svoj skup izazova, uključujući potrebu za obućom koja pruža stabilnost i sprječava proklizavanje.

Stjenoviti tereni zahtijevaju obuću koja pruža izvanrednu zaštitu i potporu, kako biste spriječili ozljede od oštrih kamenčića ili neočekivanih padova. S druge strane, blatnjavi putevi zahtijevaju obuću s dubokim uzorcima potplata koji omogućavaju čvrsto prianjanje na skliskom terenu.

Vrsta potplata ovisno o tipu terena

Srce svake planinarske cipele leži u njenom potplatu. Materijal, često guma, određuje kako će cipela reagirati na različite površine. Čvrstoća potplata može se prilagoditi terenu, dok trakcijski obrazac, odnosno dubina i oblik uzoraka, pruža potrebno prianjanje.

Za kamenite i mješovite terene preporučuje se mekši potplat koji može apsorbirati udarce i prilagoditi se nepravilnostima terena. Za ferrate ili vertikalne stijene, čvršći potplati pružaju bolju podršku i stabilnost, omogućavajući vam da se osjećate sigurno tijekom uspona.Vrsta obuće prema vrsti kretanja

Bez obzira na teren, način na koji se krećete ima veliki utjecaj na odabir obuće. Način kretanja često je odraz vaših planinarskih ciljeva i fizičke kondicije. Neki planinari preferiraju brze i agresivne uspone, dok drugi vole sporiji tempo, uzimajući dovoljno vremena da uživaju u svakom koraku i prirodnim ljepotama.

Brzi usponi, popularni među iskusnim planinarima i onima koji prakticiraju planinsko trčanje, zahtijevaju laganu i fleksibilnu obuću. Cipele namijenjene ovakvom tipu kretanja obično su dizajnirane da pruže optimalnu prozračnost, minimaliziraju težinu i omoguće brzo i agilno kretanje po različitim terenima. Fleksibilnost je ključna kako bi stopalo moglo pravilno reagirati na promjene terena, dok lagana konstrukcija smanjuje umor tijekom brzog uspona.

S druge strane, sporiji i pažljiviji koraci, često povezani s tradicionalnim planinarenjem ili teškim pohodima, mogu zahtijevati obuću koja pruža dodatnu potporu i stabilnost. Ovaj tip cipela obično ima jaču i čvršću konstrukciju, s naglaskom na potporu gležnja i optimalnu zaštitu od težih tereta, poput teških ruksaka. Čvrsti potplati i dodatna zaštita na prednjem dijelu stopala često su neophodni kako bi se stopalo zaštitilo od oštrih kamenčića i korijena.

A što je s našim stopalima?

Stopala su osnovni temelj našeg kretanja, nositelji težine cijelog tijela i prva točka kontakta s tlom pri svakom koraku. Zbog njihove ključne uloge, izuzetno je važno da im pružimo najbolju moguću zaštitu i podršku, pogotovo prilikom aktivnosti poput planinarenja.

Svako stopalo je jedinstveno, ne samo po veličini, već i po obliku, lukovima, širini i potencijalnim problemima poput žuljeva ili palčeve kosti. Upravo zato je važno odabrati obuću koja vam savršeno odgovara. 

Zaštita od vanjskih elemenata

Vremenske prilike u planinama mogu se brzo mijenjati, stoga je važno imati obuću koja može odoljeti elementima. Vodonepropusne membrane, poput GORE-TEX, pružaju zaštitu od vlage, ali mogu imati svoje nedostatke.

Iako vodootporne membrane omogućuju vašim nogama da ostanu suhe čak i u najkišovitijim uvjetima, pružajući dodatnu zaštitu od vlage i hladnoće, one mogu i smanjiti prozračnost cipele, što može dovesti do prekomjernog znojenja. Također, kada se jednom smoče, takve cipele mogu trebati više vremena da se osuše.

Izbor čarapa za planinarenje

Često podcijenjene, čarape igraju ključnu ulogu u vašem planinarskom iskustvu. One pružaju dodatnu potporu, smanjuju trenje i mogu pomoći u regulaciji temperature vaših stopala.

Merino vuna je poznata po svojim termoregulacijskim svojstvima i odličnom upijanju vlage. Sintetičke čarape često su izdržljivije i brže se suše, dok pamučne čarape, iako udobne, mogu zadržavati vlagu i postati neprijatelj na dužim izletima.

Za najbolje rezultate, kombinirajte čarape prema vašim cipelama i očekivanim uvjetima. Na primjer, za hladne i mokre uvjete, merino vuna s vodootpornom obućom može biti savršena kombinacija.

Zaključak

Planinarenje je avantura koja zahtijeva pažljivu pripremu. Pravi izbor obuće i čarapa može značajno uljepšati vaš boravak u prirodi, pružiti vam udobnost i sigurnost te omogućiti da u potpunosti uživate u vremenu provedenom na svježem planinskom zraku.

Odvojite vrijeme za proučavanje i isprobavanje različite obuće i čarapa, uložite u kvalitetu i osigurajte sebi najbolje moguće planinarenje. Vaša stopala će vam biti zahvalna!


19.10.2023 Ostalo BIM Sport News
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.