Mali vodič o zimskoj opremi: priprema, održavanje i pohrana - Bim sport
registracija | prijava
Bim sport > Blog > Ostalo > Mali vodič o zimskoj opremi: priprema, održavanje i pohrana

Mali vodič o zimskoj opremi: priprema, održavanje i pohrana


30.01.2024 Ostalo BIM Sport News Sport

Mali vodič o zimskoj opremi: priprema, održavanje i pohrana

Zima u planinama ima posebnu čar. Kad se vrhovi zabijele, snježni horizon postaje nešto što se ne zaboravlja lako – i sigurni smo da se svaki naš čitatelj jako dobro sjeća svog prvog zimskog izleta u visokom gorju! Ipak, ta bijela idila koja nas oduševljava svojom ljepotom donosi i specifične izazove. 

Boravak u brdima zimi zahtijeva posebnu pažnju, ali kao što kaže stara mudrost – nema lošeg vremena, samo loše opreme. Upravo dobro pripremljena i održavana oprema ključna je za sigurno i bezbrižno kretanje po planinama tijekom zime.

Bez obzira na vaše iskustvo u planinarenju, pravilna briga za opremu omogućava vam da u potpunosti uživate u svim zimskim aktivnostima koje planine nude. U ovom članku provest ćemo vas kroz sve bitne korake održavanja zimske planinarske i penjačke opreme kako bi ona bila spremna za svaku avanturu.

Zašto toliko pažljivo održavamo planinarsku opremu?

Pravilno održavanje planinarske i penjačke opreme je investicija u vašu sigurnost i udobnost. Kada se oprema redovito čisti, pregledava i pravilno čuva, njezin vijek trajanja se znatno produžava – ali je tako i oprema spremna za akciju kad god poželite zakoračiti u nove avanture!

S druge strane, neodržavana oprema može dovesti do brojnih problema. Zanemarivanje redovitog čišćenja i pregleda može rezultirati oštećenjima koja nisu odmah vidljiva, ali mogu imati ozbiljne posljedice kada se nađete na planini. 

Problemi se kreću od oštećenja na derezama i cepinima do gubitka toplinskih svojstava odjeće ili obuće zbog lošeg održavanja. Ovi problemi neće samo pokvariti vaše planinarsko iskustvo, već mogu biti i objektivno opasni. Upravo je zato važno ne uzimati našu opremu zdravo-za-gotovo, već ju redovito imati u rukama i pregledavati.

Priprema opreme prije sezone

Svaka nova sezona počinje pregledom i pripremom opreme. 

Prvi korak u tom procesu je detaljan vizualni pregled svakog dijela opreme. Provjerite jesu li svi dijelovi funkcionalni, od zatvarača na ruksacima do kopča na obući. Obratite pažnju na znakove trošenja, pukotine ili druge nedostatke koji bi mogli utjecati na funkcionalnost i sigurnost. 

Nakon vizualnog pregleda, slijedi čišćenje i održavanje. Čišćenje je posebno važno za opremu koja je bila pohranjena duže vrijeme, a različite vrste opreme zahtijevaju različite metode čišćenja: obuću i odjeću je poželjno čistiti specijaliziranim sredstvima koja neće oštetiti materijal, dok kod užadi moramo ukloniti svu prljavštinu bez da oštetimo uže ili njegov zaštitni premaz.

Redovito održavanje uključuje i provjeru svih mehaničkih dijelova opreme, kao što su karabineri i spravice za osiguravanje. Ne zaboravite uzeti turpiju u ruke i ručno doraditi vrhove dereza i cepina – ako nemate barem omanju zbirku turpija, postavlja se pitanje jeste li uistinu pravi zimski alpinist ili niste…

Impregnacija 

Obuća

Impregnacija je ključan dio priprema za zimsku sezonu – ona je dodatna zaštita od vlage i vremenskih uvjeta, što je osobito važno za očuvanje funkcionalnosti i udobnosti odjeće i obuće u snježnim i mokrim uvjetima.

Prilikom impregnacije obuće, vodite računa o materijalu od kojeg je izrađena:

Jedan stari slovenski recept za impregnaciju gojzerica kaže da ih treba svako jutro blago namočiti (tuš, ili šetnja jutarnjom rosom za totalne romantike). Tako blago mokre cipele treba namazati kremom za impregnaciju po svim kožnim dijelovima, i ostaviti da se suše malo udaljene od radijatora (ili na jutarnjem suncu, ponovno za romantike). 

Ponovite proceduru tri dana zaredom, i to na početku i na kraju sezone – i jednom u sezoni ako ste baš jako puno na snijegu.

Odjeća

Kada je riječ o impregnaciji odjeće, u obzir uzimamo materijal i vrstu membrane. Odjeća izrađena od materijala poput Gore-Texa impregnira se sredstvima koja će obnoviti njenu vodoodbojnost bez narušavanja prozračnosti. 

Oprez – pogrešan izbor sredstava može dovesti do smanjenja prozračnosti i vodootpornosti! Pratite upute proizvođača prilikom impregnacije, a za nejasnoće se obratite vašoj outdoor trgovini.

Detaljan opis impregnacije uključuje čišćenje prije tretmana, nanos impregnacijskog sredstva na čistu i suhu površinu, te pravilno sušenje nakon impregnacije. Kod nekih materijala, poput onih s membranom, preporučuje se sušenje u sušilici kako bi impregnacijsko sredstvo aktiviralo svoja svojstva.

Održavanje i pranje odjeće s perjem i odjeće s Primaloft punjenjem

Održavanje odjeće s perjem i Primaloft punjenjem zahtijeva posebnu pažnju kako bi se očuvala njena toplinska (i druga, recimo vodoobojna) svojstva. 

Jedan od izazova s oba tipa punjenja je sprječavanje stvaranja grudica unutar odjeće. Redovito protresanje i lagano rastezanje tijekom sušenja pomaže u očuvanju oblika i ravnomjernoj distribuciji punjenja. 

Pohranite ovakvu odjeću na suhom mjestu, izbjegavajući kompresiju kroz duže vremenske periode (nagurati pernatu jaknu u ruksak je sasvim okej, ali nemojte ju ostaviti komprimiranu kroz cijelo ljeto). 

Pohrana opreme

Kada završi zimska sezona, vrijeme je za pohranu opreme:

Pravilno skladištenje opreme u suhom i prozračnom prostoru je sljedeći važan korak. Izbjegavajte vlažne i zatvorene prostore gdje se može nakupljati vlaga, a posebnu pažnju posvetite metalnoj opremi poput dereza, cepina i planinarskih štapova. 

Metalne dijelove očistite od hrđe i prljavštine, a pohranite ih na suhom mjestu kako bi se izbjegla korozija. Užad treba skladištiti dalje od direktnih izvora topline i sunčeve svjetlosti, dok za obuću preporučujemo korištenje umetaka kako bi se očuvao oblik cipela.

Savjeti, trikovi – i spremni smo!

Kao što smo istaknuli kroz članak, održavanje planinarske i penjačke opreme je ključno za sigurnost i uživanje u planinarenju, posebno u zimskim uvjetima.

Kada se suočavate s ekstremnim uvjetima poput jakih hladnoća i vlage, važnost pravilnog slojevitog odijevanja, zaštite od vode i vjetra te očuvanja topline postaje još izraženija. Redovitim održavanjem osiguravate da će svaki dio vaše opreme funkcionirati kako treba, što znači da ona mudrost o lošoj opremi neće vrijediti za vas!


30.01.2024 Ostalo BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.