Penjanje kao terapijsko sredstvo – Udruga Grip - Bim sport
registracija | prijava
Bim sport > Blog > Ostalo > Penjanje kao terapijsko sredstvo – Udruga Grip

Penjanje kao terapijsko sredstvo – Udruga Grip


05.03.2024 Ostalo BIM Sport News Sport

Ove smo godine povodom međunarodnog Dana žena odlučili posvetiti pažnju ženskom penjačkom timu koji pomiče granice ovog sporta. Visoki motorički zahtjevi penjanja, kontinuirano procjenjivanje rizika, ali i veselje nakon popetog smjera – to su sve čimbenici ove aktivnost s kojima su penjači jako dobro upoznati.

No što se dogodi kad ovim čimbenicima izložimo ljude koji nisu upoznati s njima, a neki od njih su im na prvu i nepremostiv izazov? Krije li penjanje potencijal za terapijski rad, pa još k tome s djecom? Odgovori na ova pitanja su “Da”, i danas vam predstavljamo varaždinsku Udrugu Grip i osnivačicu Vanju Ilisić!

Kako je penjanje postalo više od sporta

Vanjina priča počinje s Carlom, dječakom s Downovim sindromom. Carlova beskrajna energija, osmijeh koji ne poznaje granice, i način na koji je svladavao svakodnevne izazove s lakoćom, Vanju su potaknuli na preispitivanje svojih viđenja terapijskih metoda: “Carlova osobnost utjecala je na mene više nego što sam mogla i zamisliti. Godinama sam radila sa Carlom kao radni terapeut i podrška u učenju te sam kroz to iskustvo zapravo došla do spoznaje da kao društvo imamo veliki hendikep jer ne prihvaćamo svjesno i aktivno takvu djecu i odrasle u društvenu svakodnevnicu“, prisjeća se Vanja. Ova spoznaja bila je ključni moment u njezinoj odluci da osnuje Udrugu Grip.

Vanjina karijera i strast prema penjanju savršeno su se spojili u misiji udruge. Trinaest godina aktivnog penjanja i više od desetljeća rada s djecom u penjačkom klubu Vertikal osigurali su sve potrebne vještine i znanje da Vanja svoj san pretvori u stvarnost. 

Kao magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, Vanja je duboko razumjela važnost rane intervencije i potpore djeci s poteškoćama u razvoju. “Primarna mi je struka magristra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te sam kao stručnjak u području rane edukacije, u suradnji sa jednom varaždinskom logopedicom, došla do informacija koje su me odvele do Instituta za terapijsko penjanje u Austriji u Salzburgu“, priča nam Vanja o svom putu prema specijalizaciji u terapijskom penjanju.

Oduševljena metodama i programima terapijskog penjanja koji se već godinama uspješno provode u Austriji, Njemačkoj, i Švicarskoj, Vanja je završila edukaciju za terapeuta, specijalizirajući se u modulu “Terapijsko penjanje u pedagogiji i psihoterapiji”. Ova specijalizacija otvorila je put prema promjeni u poimanju penjanja, koje može služiti ne samo kao fizička aktivnost, već kao snažno terapijsko sredstvo koje promiče emocionalni i socijalni razvoj pojedinca.

Jedan novi, drugačiji pogled na penjanje

Sve od tada je za mene potpuno prirodno i spontano“, kaže Vanja, opisujući kako je, vođena inspiracijom i novostečenim znanjem, 2017. godine osnovala Udrugu Grip. Njezin cilj bio je stvoriti prostor gdje djeca i odrasli s poteškoćama mogu u potpunosti realizirati svoje sposobnosti kroz aktivnosti koje potiču pokret, koordinaciju, ali i osjećaj pripadnosti i samopouzdanja. 

Terapijsko penjanje je most koji povezuje tjelesni razvoj s emocionalnim i socijalnim rastom. Vanja objašnjava kako penjanje, aktivnost koja je urođena i prirodna, posebno u dječjoj dobi, služi kao savršena platforma za terapijske svrhe. 

Aktivnost penjanja nam je urođena. Svi znamo da se djeca u mlađoj dobi penju posvuda“, podsjeća Vanja. Kroz penjanje, polaznici Udruge Grip imaju priliku razvijati koordinaciju, snagu, ravnotežu, kao i kognitivne i emocionalne sposobnosti. Ovaj holistički pristup omogućuje djeci i odraslima s poteškoćama da postepeno oslobađaju napetost, poboljšavaju koncentraciju, jačaju samopouzdanje, i prevladavaju strahove – počevši s onim od visine.

Terapijski pristup penjanju također se odražava na emocionalnoj razini, gdje polaznici uče kontrolirati i regulirati emocije uz podršku terapeuta, što doprinosi razvoju emocionalne inteligencije. “Radimo na međusobnom povjerenju terapeut-polaznik, čime polaznici razvijaju osjećaj socijalne pripadnosti i pozitivne slike o sebi“, naglašava Vanja, ističući važnost sigurnog okruženja i podrške koje udruga pruža. 

Timskim radom do holističkog pristupa

Uspjeh Udruge Grip ne leži samo u njenoj misiji i aktivnostima, već i u stručnosti i predanosti njezina tima. Vanja je udrugu osnovala s bogatim iskustvom u radu s djecom i stručnom pozadinom u ranom i predškolskom odgoju, zajedno s certifikatom za terapeuta terapijskog penjanja. 

Petra Bregović je ključna članica tima i trenerica sportskog penjanja, i ima značajnu ulogu u praktičnoj realizaciji aktivnosti penjanja. Njezino iskustvo i vještine u sportskom penjanju omogućavaju prilagodbu programa svakom pojedincu, s posebnim naglaskom na sigurnost, motivaciju, i postizanje osobnih ciljeva polaznika. 

Petra je također zadužena za dnevno vođenje aktivnosti u penjačkoj dvorani, gdje osigurava da svaki program bude izveden u skladu s najvišim standardima.

Osim Vanje i Petre, udruga se oslanja na tim volontera i suradnika, uključujući stručnjake iz različitih područja poput logopedije, fizioterapije, i specijalnog obrazovanja. Udruga Grip također surađuje s lokalnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama, što doprinosi razmjeni znanja i iskustava te jača mrežu podrške za djecu i odrasle s poteškoćama. 

Ova multidisciplinarna suradnja omogućava udruzi pružanje sveobuhvatne podrške svojim polaznicima, prilagođavajući aktivnosti i terapije individualnim potrebama.

Od malih, dnevnih pobjeda do velikih promjena u životima

Polaznici Udruge Grip postižu nevjerojatne transformacije uz terapijsko penjanje: djeca s cerebralnom paralizom postižu značajan napredak u koordinaciji, a dječak sa spinom bifidom postao je aktivan penjač; tu su i mnogi drugi koji uz penjanje prevladavaju svoje poteškoće. 

Roditelji nam javljaju da vide napredak u osnovnim motoričkim aktivnostima kod kuće“, ističe Vanja, dodajući kako su povratne informacije od strane stručnjaka u području logopedije i rehabilitacije izuzetno pozitivne.

Ove priče o uspjesima svima su nama podsjetnik na važnost podrške i prilika koje društvo treba osigurati svakom pojedincu, bez obzira na njegove poteškoće. Polaznici Udruge Grip postaju hrabriji, zadovoljniji, spretniji, i – najvažnije od svega – sretniji.

Postignuća Udruge Grip, poput napretka kod svakog polaznika, podrške obiteljima, i stvaranja zajednice koja vjeruje u uključivost i aktivni način života, temelj su na kojem udruga gradi svoju budućnost. Vanja i njezin tim nastavljaju raditi s ljubavlju i predanošću, vođeni uvjerenjem da svako dijete i odrasla osoba zaslužuje priliku za sretniji i ispunjeniji život.


05.03.2024 Ostalo BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.