Bim sport > SCARPA

SCARPA

Iako se danas ponosi i ističe svoje obiteljske korijene i vlasništvo koje je gotovo 70 godina ostalo u istoj talijanskoj obitelji, Scarpa je krajem 1930-ih imala gotovo red carpet početke!!

Ključna osoba za ovu priču je Rupert Edward Cecil Lee Guiness, drugi grof od Iveagha. Njegov otac je bio najbogatiji čovjek Irske, te je vodio tada najveći piovaru na svijetu; Rupert je bio nasljednik imperija, u eruditskom duhu nekih prijašnjih vremena aktivan na nizu područja - mornarica, poljoprivreda, politika, sport, biznis, obrazovanje. Često je provodio svoje slobodno vrijeme u Dolomitima, oko gradića Asolo, koji je bio stjecište mnogih tada poznatih ličnosti iz svih sfera života - upravo je tamo upoznao majstorske izrađivače cipela, lokalne postolare koji su stvarali obuću za lokalne lovce, šumare i radnike - obuću koja je morala slijediti zadatosti terena i biti čvrsta i neuništiva!

Rupert Guiness, čovjek koji je započeo i poznatu Guinessovu knjigu rekorda, bio je i inicijator udruženja lokalnih majstora u jedinstvenu poslovnu zajednicu koja je ime dobila kao akronim S.C.A.R.P.A. - Società Calzaturiera Asolana Riunita Pedemontana Anonima

Nedugo nakon toga u ovu zajednicu dolazi jedanaestogodišnji Luigi Parisotto kao šegrt. Unutar malo više od godine dana Luigi, potpuno očaran vještinom izrade ovih kvalitetnih i čvrstih cipela, postaje zaposlenik Scarpe, i nastavlja brusiti svoj zanat. Luigi je sa svojom braćom ubrzo pokrenuo i vlasiti brend obuće - uz mnoga zaduženja, razvili su svoj brend do mjere koja im je bila potrebna da 1956. daju ponudu za preuzimanje Scarpe, mjesta gdje je za Luigija sve započelo.

Od 1956. do danas Scarpa je obiteljska tvrtka obitelji Parisotto, koja i danas upravlja poslovima i na čelu je svih važnih operacija, uključujući i onu po kojoj je Scarpa brend i najpoznatiji - razvoj. Već 1965. Scarpa se počinje uvoziti u Sjedinjene američke države, ne slučajno baš u Bostonu, koji je bio sjedište još jednog rastućeg giganta obuće, New Balance, kao i mjesto najstarijeg kontinuirano održavanog maratona još i danas

SCARPA povijest - planinarska obuća

Zahvaljujući ovakvim uzbudljivim početcima, 60-ih godina Scarpa strelovito napreduje - godišnja proizvodnja raste s 10 na 120 tisuća pari cipela, a broj zaposlenika se utrostručuje. Osim cipela, u asortiman ulaze planinske gojzerice, cipele za skijanje i Telemark skijanje, a Scarpa obuća nalazi se na nogama gorskih vodiča i spašavateljka, kao i u talijanskoj, američkoj, francuskoj, španjolskoj i indijskoj vojsci.

70-ih godina istražuju se novi materijali za proizvodnju i za izazove koje donosi moderan razvoj planinskih sportova. Kulminacija razvoja je upotreba polimera koji se koristi za mreže reketa, i plastična cipela Vega, koja je u nadolazećim godinama prva stajala na mnogim himalajskim vrhuncima. Izravna posljedica toga je i 60-postotni udio izvoza u cjelokupnoj Scarpa proizvodnji!

Scarpa je bila prvi proizvođač koji je Gore-Tex tehnologiju prilagodio i integrirao u obuću! 80-ih godina, sa strelovitim rastom ekspedicija i uspona diljem svijeta, Scarpa k sebi dovodi vodeće alpiniste tog vremena, koji u razvoj donose svoja neprocjenjiva iskustva i stvaraju nove linije proizvoda ili poboljšavaju postojeće.

Plastična Vega je, na nogama Jerzyja Kukuczke, stajala na svih 14 osamtisućaka, samo tri mjeseca nakon Messnera; čak i znanstvena zajednica traži suradnju od Scarpe, tako da se Scarpa obuća nalazi i u međunarodnoj bazi za istraživanja na Antartici! Sredinom 90-ih godina Scarpa je i uz revival Telemark skijanja, kao i na samom čelu razvoja modernih skijaških pancerica, te nastaje kultni Denali, pancerice koje ćete i danas naći u odličnom stanju na oglasnicima, i to ne za male cifre!

U modernim vremenima Scarpa je i dalje na vrhu razvoja novih tehnologija. Razvoj penjačica i nova tržišta koja su se s time otvorila, kao i razvoj planinskih cipela i gojzerica koje su omogućile brzo i efikasno kretanje u zahtjevnim brdima, omogućili su i sportaši koji blisko surađuju s tvrtkom te na vlasititim usponima testiraju prototipe cipela - najpoznatiji među njima je Swiss Machine, nažalost pokojni Ueli Steck.

Scarpa je danas pozicionirana kao market leader na tržištu planinske obuće. Od laganih gojzerica za trekking i planinarenje, preko pristupnih cipela i penjačica za stijene, zatim cipela za tehnički zahtjevno planinarenje i zimske uspone, kao i za najviša svjetska gorja, skijaških pancerica za turno i natjecateljsko skijanje, tenisica za trail trčanje, pa sve do udobnih cipela za svakodnevnu uporabu, Scarpa danas, kao one-stop-shop marka, nudi rješenja za sve brdske sportove. A preko BIM Sporta i ti možeš biti dio ove inspirativne priče!

SCARPA povijest - planinarska obuća

Istraži SCARPA ponudu uz kupon od -25% popusta* "scarpab25"

*popust se odnosi na proizvode na zalihi, ne uključuje proizvode na popustu

0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.