Sigurnosni protokoli za rad na krovu i kosini - Bim sport
registracija | prijava
Bim sport > Blog > BIM Sport News > Sigurnosni protokoli za rad na krovu i kosini

Sigurnosni protokoli za rad na krovu i kosini


29.09.2023 BIM Sport News Professional

Uvod u svijet rada na visini

Rad na visini, kao što sam pojam sugerira, uključuje bilo koju aktivnost gdje postoji potencijalni rizik od pada na nižu razinu. To može biti bilo gdje, od rada na ljestvama do radova na građevinskim skelama ili krovovima zgrada. Pojedinci koji rade u ovom okruženju suočavaju se s nizom potencijalnih opasnosti koje zahtijevaju posebnu pažnju i pripremu.

Sigurnost pri radu na visini nije samo osobna odgovornost, već i zakonska obveza poslodavaca da osiguraju sigurno radno okruženje. Posljedice zanemarivanja tih sigurnosnih mjera mogu biti tragične, kako za radnika, tako i za poslodavca u smislu pravne odgovornosti.

Postavljanje solarnih panela jedna je od aktivnosti koja se obično odvija na krovovima zgrada, što ju automatski svrstava u kategoriju “rada na visini”. S obzirom na specifične karakteristike solarnih panela – kao što su njihova težina, dimenzije i potreba za preciznim postavljanjem – radnici u ovoj industriji suočavaju se s jedinstvenim skupom izazova. Osim same visine rada, postoji i potencijalna opasnost od električnog udara te interakcija s različitim krovnim materijalima.

Izazovi rada na krovu i kosini

Padovi s visine predstavljaju jednu od najčešćih nesreća u građevinskoj industriji. Bez obzira radi li se o neosiguranom rubu krova, slabo postavljenim ljestvama ili neodgovarajućim sigurnosnim mjerama, posljedice mogu biti kobne.

Svaki krov je jedinstven, s različitim nagibima, materijalima i oblikom. Dok ravni krovovi možda pružaju veću stabilnost, oni također mogu akumulirati vodu, što može stvoriti klizave džepove. Krovovi s većim nagibom pružaju svoj set izazova, kao što su veći rizik od klizanja i teže manevriranje opremom.

Važno je koristiti odgovarajuće sigurnosne sustave, poput privremenih zaštitnih ograda, sigurnosnih pojaseva i life-line linija kako bi se osigurala sigurnost radnika dok obavljaju svoje zadatke.

Površine krovova mogu biti skliske, posebno nakon kiše ili u jutarnjim satima zbog rose. Klizanje je posebno opasno jer često nema vidljivih opasnosti, ali posljedice mogu izuzetno ozbiljne.

Vremenske prilike igraju ključnu ulogu u radu na visini: 

Materijali poput mahovine, blata ili ostataka građevinskih materijala predstavljaju dodatne opasnosti. Čak i naizgled bezopasne situacije, poput male lokve vode ili neujednačene površine, mogu dovesti do posrtanja ili klizanja, što može rezultirati padom s visine.

Specifične opasnosti prilikom postavljanja solarnih panela

Svaki krov ima svoju specifičnu konstrukciju i materijale, a montaža solarnih panela često zahtijeva bušenje krova, što može izazvati oštećenja ili curenje ako se ne izvede pravilno. Također, neki krovni materijali, poput azbestnih ploča, mogu biti štetni za zdravlje ako se oštete, što stavlja dodatni naglasak na potrebu za pažljivom instalacijom.

Kada govorimo o solarnim panelima, često zanemarujemo činjenicu da su, iako tanki, prilično teški. Uz to, njihova veličina često zahtijeva dva ili više radnika za montažu. Nepravilno rukovanje može dovesti do ozljeda – ali i oštećenja samih panela, što može imati financijske posljedice.

Osim fizičke težine, radnici moraju biti svjesni i opasnosti povezanih s rukovanjem i montažom. Nepravilno postavljeni paneli ne samo da su manje učinkoviti, već mogu postati i opasni ako nisu čvrsto pričvršćeni ili ako su postavljeni na nestabilnoj podlozi.

Međutim, rad sa solarnim panelima nije isključivo fizički posao – postoji i cijeli niz tehničkih i električnih aspekata koje treba uzeti u obzir. Solarni paneli proizvode struju čak i kada su djelomično izloženi suncu. Ako nisu pravilno isključeni ili ako su oštećeni, mogu predstavljati ozbiljnu opasnost od električnog udara. Paneli mogu razviti i vrlo visoke temperature kad su izloženi suncu. Bez odgovarajuće opreme, poput rukavica otpornih na toplinu, postoji rizik od opeklina.

OZO/PPE oprema

Osobna zaštitna oprema (OZO, ili eng. PPE) ključna je u osiguravanju sigurnosti radnika koji rade na visini. Svaka komponenta opreme dizajnirana je kako bi se specifično nosila s određenim rizicima koje visinske operacije nose sa sobom. 

Pravilna oprema za osobnu zaštitu ključna je za siguran rad na visini. Petzl, kao predvodnik u industriji, nudi niz proizvoda koji se odlikuju naprednom tehnologijom i funkcionalnošću.

PPE oprema specifična za postavljanje solarnih panela

Uz standardnu PPE opremu, postoji i niz specifičnih alata i opreme koji su dizajnirani posebno za rad s solarnim panelima: 

Jednako važno kao i imati pravu opremu je znati kako je pravilno koristiti. Bez odgovarajuće obuke, čak i najbolja PPE oprema može postati neučinkovita ili čak opasna. 

Održavanje PPE opreme je ključno. Oprema koja je oštećena ili koja nije pravilno održavana može postati neučinkovita i dovesti do ozljeda. Redoviti pregledi i održavanje osiguravaju da oprema ostane u dobrom stanju i pruža potrebnu zaštitu.

Strateški pristup: Procjena rizika, planiranje i nadzor

Prije nego što se počne s bilo kojim radom na visini, potrebno je provesti detaljnu procjenu rizika. Ova procjena treba uzeti u obzir sve potencijalne opasnosti, od vrste krova i vremenskih uvjeta do opreme koja će se koristiti. Alati poput “Job Safety Analysis” (JSA) ili “Risk Assessment” koriste se da se identificiraju potencijalne opasnosti i predlože mjere za njihovo ublažavanje.

Ova procjena nije samo formalnost – ona je ključna za identifikaciju potencijalnih problema i osiguranje sigurnog radnog okruženja za sve radnike.

Nakon procjene rizika, važno je pažljivo planirati sve faze rada. Planiranje uključuje sve, od odabira prave opreme i alata do određivanja rasporeda rada i koordinacije s različitim timovima. Ova faza uključuje definiranje koraka rada i detaljne upute za zadatke svakom radniku. Ovdje uključujemo i koordinaciju s različitim timovima, od građevinskih i elektrotehničkih ekipa do timova za sigurnost. 

Pa ipak, bez obzira na sve pripreme i planiranje, uvijek postoji mogućnost da nešto pođe po zlu. Stoga je neprekidni nadzor ključan za osiguranje sigurnosti na radu. Nadzornik ili osoba za provedbu zaštite na radu mora biti prisutan na gradilištu kako bi nadzirao radove, prepoznao potencijalne opasnosti i brzo reagirao kako bi spriječio nesreće. Ovaj nadzornik ima ključnu ulogu u komunikaciji s radnicima – daje povratne informacije i brine se da se svi sigurnosni protokoli i procedure poštuju.

Edukacija i osposobljavanje radnika

Niti jedna količina planiranja ili opreme ne može zamijeniti dobro obučenog radnika. Obuka je ključna za svakog radnika, da razumije potencijalne opasnosti svojeg posla i kako se s njima nositi. To ne uključuje samo teorijsku obuku, već i praktične vježbe koje simuliraju stvarne uvjete rada.

Obuka treba biti redovita. Industrije i tehnologije se razvijaju, a s njima i potrebne vještine i znanje. Stoga je važno osigurati da su radnici uvijek upoznati s najnovijim tehnikama i praksama.

Postoji niz certifikata i tečajeva koji su specifični za rad na visini. Ovi tečajevi, poput “Working at Heights” ili “Rope Access Training”, pružaju radnicima potrebne vještine i znanje za siguran rad u ovom okruženju. Osim što pružaju praktične vještine, ovi tečajevi također podučavaju radnike o zakonskim obvezama i najboljim praksama u industriji.

Osim specifičnih tečajeva za rad na visini, postoji i niz tečajeva koji se fokusiraju na specifične aspekte rada, poput montaže solarnih panela ili rada s električnom opremom.

Postavljanje solarnih panela donosi sa sobom vlastiti skup izazova i potencijalnih opasnosti, od električnih opasnosti do specifičnih tehničkih aspekata montaže. Takva obuka može uključivati sve od tehnika rukovanja i postavljanja panela do sigurnosnih mjera prilikom rada s električnom opremom. S obzirom na specifičnost ovog posla, važno je osigurati da je obuka prilagođena specifičnim potrebama industrije solarnih panela.

Zaključak: Budućnost sigurnosti na krovu

S obzirom na izazove i rizike povezane s radom na visini, svijest o važnosti sigurnosti nikada nije bila važnija. Sve više organizacija prepoznaje važnost pružanja pravilne obuke i opreme svojim radnicima, a i zakoni i propisi postaju sve stroži u pogledu sigurnosnih standarda.

Ovo povećanje svijesti nije samo odgovornost poslodavaca, već i radnika – koji moraju preuzeti odgovornost za svoju sigurnost i biti svjesni potencijalnih opasnosti koje ih okružuju.

Kako tehnologija napreduje, tako napreduju i metode i alati koji su dostupni za osiguranje sigurnosti radnika. Virtualna stvarnost već se uvelike koristi za obuku radnika, pružajući im priliku da iskuse potencijalne opasnosti u sigurnom okruženju.

Ova tehnološka evolucija također se odražava u razvoju nove PPE opreme, koja postaje sve lakša, udobnija i učinkovitija.

Bez obzira jeste li poslodavac, radnik ili klijent, sigurnost bi uvijek trebala biti vaš glavni prioritet. Svaka ozljeda je potencijalni problem, ali većina nesreća može se izbjeći pravilnom obukom, opremom i dobrim poznavanjem posebnosti radne okoline.


29.09.2023 BIM Sport News Professional
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.