registracija | prijava
Bim sport > Blog > BIM Sport News > SNJEŽNI OUTDOOR

SNJEŽNI OUTDOOR


23.02.2018 BIM Sport News Sport

Pripremiti se za zimsko planinarenje nije mala stvar. Zimi je sve oko nas drugačije – vremenske prilike često su nemilosrdne, oznake (ili osiguranja) na putevima su pod snijegom, čak i medij kojim se krećemo je izuzetno promjenjiv i osjetljiv! Zbog svega navedenog, potrebno je reći par riječi o pripremi takvih uspona.

Zimsko planinarenje mnogim je outdoor entuzijastima zabavnije i estetski ljepše nego ljetno. Zasniježeni vrhunci i vidljivost od koju stotinu kilometara na kristalno čist, hladan zimski dan, stvari su koje nam ljeto teško može pružiti. Međutim, sve te blagodati treba zaslužiti – težim usponom, dužim trajanjem aktivnosti, kretanjem po opasnijem terenu, i naravno – puno pažljivijim planiranjem!

Zimi uvijek trebamo imati plan B. Kad se radi o hrani i piću – nešto što se neće lako smrznuti (npr. marcipan, čaj u termosici i sl.); kad se radi o odjeći – nešto što nas zaštiti u slučaju nevolje (topla i suha odjeća u ruksaku, izolacijski sloj odjeće, astro-folija); kad se radi o putu kojim ćemo se kretati – izrazito dobro poznavanje puta u ljetnim uvjetima, ili karta područja i kompas. Treba voditi računa i o tome da je vrlo moguće da ćemo snijeg prtiti veći dio puta, što će nas znatno usporiti i potrošiti nam energiju.

Što se orijentacije tiče, iznenadili bi se koliko nam magla, mećava i vjetar mogu otežati kretanje. Upravo zbog toga jedan od najstarijih planinarskih savjeta kaže da nikad ne valja ići na neki planinarski izlet prvi puta u zimskim uvjetima. Uvjeti nam mogu izlet pretvoriti u noćnu moru, pa vrijedi pratiti forume s područja kojima se planiramo kretati, kako bismo saznali zadnje novosti s terena! Osim toga, jednu stvar nikako ne smijemo preskočiti – vremensku prognozu..

Vremenska prognoza nam je glavni alat za planiranje zimskih izleta, ali nije alat kojem ćemo vjerovati 101%. Treba uzeti u obzir da se današnje prognoze temelje najviše na modelima, što im u startu smanjuje točnost. Radarske slike, sa druge strane, mnogo su točnije, ali nam ne dopuštaju planiranje unaprijed. Poznavanje snijega kao oborine, i trendova njegovog nastajanja i kretanja, mnogo će nam olakšati odabir područja za izlete. Eskimi imaju nekoliko desetaka riječi za “snijeg”, a brdska područja Europe također ne oskudijevaju snježnim vokabularom. Naučite neke od tih izraza, jer će poznavanje istih vrlo vjerojatno biti presudna razlika između propadanja do struka kroz “powder”, lomljenja kore i sklizanja kroz “kložu” ili laganije šetnje po “stiroporu”!

U sklopu prognoze, u zimskim mjesecima dobivamo informacije i o lavinama i lavinskoj opasnosti. Zimsko planinarenje bez informacija o lavinoznosti terena, kao i bez osnovnih pomagala za lavinske terene (primopredajnik, sonda, lopata, kao i znanje i vještine potrebne za njihovo korištenje) ne dolazi u obzir. Na sreću, mnoge planinarske kuće otvorene su i u zimskim mjesecima, pa najbolje informacije možemo dobiti na najstariji način – od domara!

Ruksak će zimi biti teži za odjeću i termosicu, ali valja spomenuti još pokoju stvar koja bi se trebala naći u njemu: rezervne rukavice, rezervna kapa, prva pomoć, astro-folija, zamka i karabiner. S obzirom na kraće dane, čeona svjetiljka također ne bi trebala izlaziti iz ruksaka, a nije loše imati i rezervne baterije za nju, kao i za mobitel – niske temperature loše utječu na mnoge baterije!

Iako sva ova uputstva mogu djelovati zastrašujuće, zima će nas najčešće nagraditi za naše napore pogledima i doživljajem kakve samo ona može ponuditi. U kontekstu planina – pogotovo zimi – mi ljudi smo nebitni i minorni, pa upravo zbog toga trebamo napraviti sve u svojoj moći da naš izlet bude siguran, ugodan, i ponuka nas na još, još i još! Zato pričekajte kraj padalina, prvi bistar, sunčan dan, i zaputite se na lokalno brdo!


23.02.2018 BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.