registracija | prijava
Bim sport > Blog > BIM Sport News > SPELEOLOŠKA ŠKOLA – “KRAŠEVSKI ZVIRI”

SPELEOLOŠKA ŠKOLA – “KRAŠEVSKI ZVIRI”


08.03.2018 BIM Sport News Sport

Kako Zoran Vakula najavljuje zatopljenja – iako se ponekad čini da naša lokalna brda nisu dobila taj dopis – tako nam se bliži i proljeće, a s njim i mnogi outdoor tečajevi i škole. I dok pomalo gunđamo oko ledom siromašne sezone, i razmišljamo o tome kolika će nam biti šteta na podlogama turnih skija, vrijeme je za najavu prvog od nadolazećih tečajeva – speleološke škole udruge Kraševski zviri iz Ivanca!

Speleologija se, ukratko, bavi podzemnim prostorima. Osim sportskog i tehničkog aspekta samog silaska u jamu ili ulaska u špilju, priroda ovih prostora čini ih zanimljivima za različite vrste istraživanja – najčešće arheološka i biološka. Kako se radi o ekosustavima koji su često u dugotrajnoj izolaciji, i fauna koju speleolozi pronalaze u ovim prostorima izrazito je zanimljiva i specifična, a najčešće i endemska za neka područja (ili čak za objekte). Iako često blatna, mokra i hladna, ova brdska aktivnost objedinjava sportska, znanstvena i istraživačka nastojanja, a speleolozi se često – pogotovo u našim krajevima – bave i ekološkim akcijama čišćenja objekata, kao i razminiravanjem i uklanjanjem eksplozivnih sredstava zaostalih iz ratnih sukoba.
Hrvatska je, zbog povijesti i mehanizma nastajanja naših stijena, bogata podzemnim prostorima; u jamskom sustavu Kita Gaćešina – Draženova Puhaljka trenutno je istraženo više od 34 kilometra hodnika, tunela, dvorana i meandara, dok se jama Velebita može pohvaliti najvećom podzemnom vertikalom na svijetu – na kojoj su članovi Kraševskih zviri radili i znanstvena istraživanja!

Kraševski zviri postoje od 2009. godine, te će ovog proljeća održati osmu speleo-školu. U svojoj kratkoj povijesti, članovi ove udruge nanizali su sudjelovanja u mnogim hrvatskim speleološkim ekspedicijama i istraživanjima, te su i dalje redoviti u najnovijim istraživanjima i pothvatima na hrvatskoj špiljarskoj sceni.
Od većih ekspedicija treba istaknuti sudjelovanje u istraživanju najpoznatijeg hrvatskog speleo-objekta – Lukine jame – dvije godine za redom, zatim brojna sudjelovanja u istraživanju Kite Gaćešine, jame Velebita, Slovačke jame, i mnoge druge aktivnosti u i oko jama diljem Velebita, ali i u inozemstvu. Osim primarne djelatnosti – istraživanja objekata, monitoringa istih te provođenja ekoloških akcija u njima, kao i edukacije mladih naraštaja, -Kraševski zviri čest su domaćin seminarskih druženja i aktivnosti, a 2014. su ugostili i najveći speleološki događaj u Hrvatskoj – Skup speleologa.

Tehnike koje speleolozi koriste u napredovanju po užetima zaslužne su za razvijanje mnogih tehničkih pomagala i sprava koje se danas koriste kako u drugim sportskim aktivnostima, tako i u radovima i akcijama spašavanja. Ako želite u svoj vokabular ubaciti izraze kao što su pedala, žimar, stop ili krol, ne postoji bolje mjesto za savladati ih od speleo-škole! Jednako tako, zbog prirode aktivnosti, odvojenosti od nadzemnog svijeta (i telefonskih signala) i obično duljeg vremena provedenog u manjem društvu, speleološke aktivnosti najčešće prati i duh drugarstva i međusobnog pomaganja koji sve više nestaje iz mnogih drugih outdoor aktivnosti!
Pa ako ste se zaželjeli dugih večeri uz gitaru i logorsku vatru, i viceva i pjesama dok se kraj vas suši užad i grozno blatna odjeća, speleo-škola je pravo mjesto za vas! Kraševski zviri započinju svoju školu 15. ožujka, a za sve dodatne informacije javite se na vinka.dubovecak@gmail.com ili 098 9327582!


08.03.2018 BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.