Velebit Best Of - Bim sport
registracija | prijava
Bim sport > Blog > Ostalo > Velebit Best Of

Velebit Best Of


24.08.2023 Ostalo BIM Sport News Sport

Velebit Best Of

Sa same obale Jadrana uzdiže se planinski lanac neizmjerne ljepote i divljine – Velebit. Ova impresivna planina, koja je zauzela svoje mjesto na UNESCO-vom popisu rezervata biosfere, pruža nevjerojatno iskustvo u prirodi za svakoga tko traži avanturu, bilo da je riječ o planinarenju, penjanju ili brdskom biciklizmu.

Velebit nije samo najduži, već bi mnogi rekli i najljepši planinski lanac u Hrvatskoj. Od visokih vrhova do nekih od najdubljih jama svijeta, preko zapanjujućih stjenovitih formacija, do šumovitih dolina i prostranih visoravni, ova planina očarava svojom raznolikošću.

Planinare očekuje mreža staza koje prelaze stotinama kilometara prekrasnih krajolika, uključujući poznatu Premužićevu stazu. Za ljubitelje penjanja, impresivni kanjoni Paklenice nude neke od najboljih penjačkih smjerova u Europi. Ako preferirate brdski biciklizam, ne propustite vožnju po povijesnoj Majstorskoj cesti, koja prolazi kroz neke od najljepših dijelova Velebita.

Bez obzira na vaš odabir avanture, Velebit obećava jednu stvar – nezaboravno iskustvo koje će vas povezati s prirodom kao nijedno drugo. U nastavku članka donosimo najljepše dijelove Velebita za planinarenje, penjanje i brdski biciklizam!

Premužićeva staza

Premužićeva staza, koja nosi ime svog tvorca, inženjera Ante Premužića, pruža se kroz neke od najljepših dijelova Velebita. Ova 57 kilometara duga staza omogućuje planinarima da dožive neke od najatraktivnijih i najteže dostupnih dijelova sjevernog i srednjeg Velebita, ali bez velikih uspona i spustova.sjevernog i srednjeg Velebita

Izgrađena između 1930. i 1933. godine, staza vodi planinare kroz raznoliku floru i faunu, prekrasne vapnenačke krajolike i pruža nezaboravne poglede na Jadransko more i otoke. Ovo je jedna od najpoznatijih i najljepših planinarskih staza u Hrvatskoj.

Premužićeva staza nudi nešto za svakoga – za iskusne planinare ali i za početnike. Njezin nevjerojatan spoj prirodne ljepote i iznimno pristupačne staze čini je obaveznim odredištem za sve ljubitelje prirode i planinarenja. Naglašavamo prolaz kroz strogi rezervat Hajdučkih i Rožanskih kukova kao apsolutni highlight staze!

Dabarski kukovi

Dabarski kukovi jedna su od najljepših i najintrigantnijih stjenovitih formacija ove planine. Skupina vrhova, među kojima se ističe Bačić kuk visok 1304 metara, pruža nevjerojatan pogled na sve strane.

Ovaj dio Velebita posebno je poznat po svojoj divljini i netaknutosti, a stjenoviti vrhovi Dabarskih kukova privlače mnoge penjače. Penjanje zahtijeva iskustvo i oprez, kao i vještine s penjačkih i alpinističkih škola, ali nagrada su nevjerojatni i jedinstveni prizori.

Ova upečatljiva planinska formacija definitivno je mjesto koje treba posjetiti tijekom svake avanture na Velebitu. Od spomenutog penjanja, preko planinarenja na Kizu i druge kukove, sve do prolaska kroz tunele Dabarske ceste brdskim biciklom, ovaj dio Velebita je pravi mali raj za outdoor entuzijaste!

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica, smješten na jugu Velebita, predstavlja jedan od najvećih prirodnih bisera Hrvatske. S nevjerojatnim kanjonima Velika i Mala Paklenica, park se može pohvaliti i najvišim vrhom Velebita, Vaganski vrh, visok 1757 metara, kao i poznatim – i izdaleka vidljvim – Svetim Brdom.

Pored svoje prirodne ljepote, park je poznat i po bogatoj kulturi i povijesti. Osim kultog filma Winnetou koji je sniman u Paklenici, ovdje se pisala povijest hrvatskog alpinizma, a neki događaji – kao npr. Prvomajski susret penjača – održali su se već preko 50 godina!

Park je omiljeno odredište za penjače, s više od 400 penjačkih smjerova različitih težina i dužina. Bez obzira jeste li iskusni penjač ili početnik, Paklenica nudi izazove koji će zadovoljiti svakog ljubitelja vertikale. 

Svojim mnoštvom staza za planinarenje i biciklizam, te obiljem divljih životinja, ovaj nacionalni park pruža nezaboravne trenutke u prirodi za sve posjetitelje. Osim oba kanjona i najviše hrvatske stijene (Anića kuk), u blizini vrijedi istaknuti i visoravan Veliko Rujno, Majstorsku cestu koja spaja Sv. Rok sa Zatonom Obovačkim, a upravo ona prolazi ispod Tulovih greda – jedne od najluđih stijenskih formacija u našim planinama!

Bilo da kročite po povijesnoj Premužićevoj stazi, penjete se po strmim stijenama Dabarskih kukova ili Paklenice, ili otkrivate tajne nacionalnih parkova i parka prirode, na Velebitu ćete doživjeti prirodu u njenom najdivljem i najljepšem obliku.

Zaronite u ovu veličanstvenu planinu, pustite da vas očara njenom divljinom i ljepotom, i stvorite uspomene koje će vam trajati cijeli život. Bez sumnje, Velebit je dragulj koji čeka da bude otkriven – ako ga već niste otkrili!


24.08.2023 Ostalo BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.