6 stvari bez kojih ne možemo na via ferrata!
registracija | prijava
Bim sport > Blog > BIM Sport News > 6 stvari bez kojih ne možemo na ferrate!

6 stvari bez kojih ne možemo na ferrate!


21.07.2020 BIM Sport News Sport
#via ferrata

6 stvari bez kojih ne možemo na via ferrata!

Ljeto se ove godine čini prevrtljivo i sramežljivo, ali i takvo nam ostavlja dovoljno prostora za brze posjete stijenama. Bez obzira jeste li redoviti na “željeznim putevima” ili vas tek čeka vaša prva via ferrata avantura, u ovom postu ćemo vas podsjetiti što sve treba biti u ruksaku!


1. prva i najvažnija stvar, FERRATA SET

Za via ferrata izlet u ruksak ćemo prvo spremiti najvažnije stvari – pojas, kacigu i komplet za samoosiguravanje (poznat i kao “ipsilon”). O odabiru pojasa za ovakve avanture već je bilo riječi: odaberite penjački pojas ili pojas dizajniran samo za via ferrate, ali u svakom slučaju se bez pojasa nemojte zaputiti u stijenu.

Osim toga, ako se radi o prvom izletu na ovakvu avanturu, dobro proučite upute ili neka vam iskusnije kolege pomognu oko pojasa. Kacigu odaberite prema udobnosti – razni oblici naših glava preferiraju razne modele kaciga! Imajte na umu činjenicu da Petzl kacige nude top-and-side protection, tj. njihova plastična školjka štiti i od bočnih udaraca.

Što se tiče kompleta za samoosiguravanje, obratite pozornost na tip karabinera na kompletu, isprobajte ih, a kompleti s rotirajućim elementom će vam uštedjeti muke oko zaplitanja krakova kompleta.

Uz navedeno, nije loše unaprijed kompletirati i popularan “pupak”, kombinaciju gurtne i karabinera s bravicom koja služi za ukopčavanje u međusidrište i odmor kod uspona. Ako niste sigurni ili imate bilo kakvih nedoumica, pokušajte postaviti opremu na sebe u trgovini, i zatražite savjet/pomoć prodavača!


Srednje visoke cipele za pristup i planinarenje SCARPA Mescalito MID GTX

2. OBUĆA

Osim osnovne opreme, obuća je vjerojatno najvažniji element via ferrata uspona: neke ferrate težih ocjena danas se već penju u penjačicama! Odaberite obuću koja će vam biti udobna cijeli dan, koja može podnijeti pristup i silaz po zahtjevnom terenu, ali ima i dobre karakteristike za sam uspon.

Obično su to tzv. pristupne cipele, kakve se koriste za pristup stijenama ili penjanje lakših penjačkih smjerova, ili gojzerice koje su nastale na istoj ili sličnoj platformi.

Pripazite na tip potplata, na raspored ripni, a za kretanje u stijeni posebno je koristan i “climbing zone” dio potplata na prstima, obično bez ripni, koji se koristi za stajanje na mala gazišta u stijeni.


3. RUKAVICE

Nakon što smo riješili stopala, pobrinut ćemo se i za ruke: za uspon na via ferrati svakako ponesite rukavice! Sajle na via ferrata rutama često su raspletene ili oštećene, pa rukavice štite dlanove od ogrebotina i uboda, ali i sprečavaju klizanje znojnih dlanova po željezu.

Osobni izbor je želite li rukavice s odrezanim ili cijelim prstima, kao i modeli i veličine – ako je moguće, isprobajte!


4. HRANA

Bez navedene opreme teško ćete se upustiti u via ferrata uspon, ali to ne znači da smo nabrojali sve!

Uz tehničku opremu, logičan sljedeći izbor je hrana i napitak: odaberite hranu koja je kalorična i nutritivno bogata, ali – još važnije – odaberite hranu i tekućinu koju ste već konzumirali i dokazano vam odgovara; via ferrata nije mjesto za eksperimentiranje.


5. KOMPLET PRVE POMOĆI

Sljedeća stvar koja ulazi u vaš planinarski ruksak je komplet prve pomoći. Ako se krećete u višim planinama, u hladnim sjevernim ili (pre)vrućim južnim stijenama, provjerite sadrži li vaša prva pomoć i astro-foliju! Uz prvu pomoć obavezno spremite i naglavnu svjetiljku, bez obzira na doba dana u kojem započinjete uspon.

Provjerite i vremensku prognozu, i po potrebi ubacite u penjački ruksak i šuškavac, kabanicu ili hard-shell jaknu za kišu; ako se odabrana via ferrata nalazi na većoj nadmorskoj visini, ne zaboravite kapu i (dodatne) rukavice.

Komplet prve pomoći za planinarenje

Planinarski ruksak BRENTA 35L

6. RUKSAK

Uz sve nabrojano – nemojte pretjerati s veličinom ruksaka.

Planinarski ruksak za ovakav (penjački) uspon treba biti manjeg volumena, s čim manje traka s vanjske strane (da ne zapinje). Odaberite penjački ruksak ili alpinistički ruksak, jer oni su dizajnom već prilagođeni kretanju u stijenama.

A kad sve isplanirate, dogovorite, spakirate i složite u ruksak, nabacite ga na ramena i uživajte u usponu!


Povezani proizvodi


21.07.2020 BIM Sport News Sport
#via ferrata
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.