registracija | prijava
Bim sport > Blog > BIM Sport News > BINDI – nova petzl naglavna svjetiljka za 2018

BINDI – nova petzl naglavna svjetiljka za 2018


16.11.2017 BIM Sport News Sport
#bindi #čeone svjetiljke #ledno penjanje #mario musulin #naglavne svjetiljke #petzl
17 je sati. Završili ste s poslom, maknuli se od računala i dnevni raspored taman nudi prostor za trening na lokalnoj trail stazi, za jedno popodnevno planinarenje ili penjački trening. Međutim, vani je mrak, i opasno važete argumente za i protiv izlaska. Vaš outdoor entuzijazam lagano se osipa, čekanje dužih dana čini se sve primamljivije, a isprike se nude same od sebe. Da, kao i svake jeseni, stiglo je vrijeme čeonih lampica.

Čeona lampica, vonderica, naglavna lampica, svjetiljka, čeonka, čeLonka, pecla, tika. Mnogo naziva za jedan proizvod, jedan od nekoliko najboljih prijatelja svih outdoor entuzijasta, spravica koja bi trebala biti na dnu svakog ruksaka strpljivo čekati i nadati se da će zatrebati planski, a nikako u nuždi.

Popričajte s bilo kojim iskusnijim planinarom, penjačem, alpinistom, trkačem – uz prvu pomoć i rezervnu majicu, teško da postoji važniji komad opreme. A kako su nam kratki dani pokucali na vrata, vrijeme je da predstavimo i jednu od najboljih svjetiljki za svakodnevnu upotrebu: Petzl Bindi.

Bindi dolazi na tržište u ožujku 2018. godine, međutim BIM Sport je već duboko u testiranju te smo pripremili i naš osvrt na mogućnosti ovog malog stroja; kako vjerujemo u testiranje izvedeno na terenu, kao i informacije i prve ruke, obratili smo se za pomoć jednom od najaktivnijih članova BIM Sport teama, Mariju Musulinu.


Petzl Bindi će vas u startu iznenaditi veličinom. Bez klasičnog remena za glavu/kacigu, i s masom od nevjerojatnih 35 grama, ovo je najmanja čeona lampica svoje jačine – 200 lumena bit će više nego dovoljno za vaše avanture, bile one na stijeni, šumskoj stazi ili asfaltu.

Bindi nudi tri različita načina osvjetljenja, kao i crveno svjetlo (kontinuirano i flash) za slučajeve nužde ili diskretnije osvjetljenje. Kao i većina Petzl asortimana naglavnih svjetiljki, i Bindi je otporna na vodu  (standard IPX4).

U doba u kojem sve više ovisimo o elektronici i tehnologiji, logičan korak (koji je Petzl napravio odavno) je punjenje USB kablom, što je još jedna pogodnost vezana uz Bindi. Trajanje baterije ovisi o načinu osvjetljenja koji se koristi, ali Bindi nudi još jednu izrazito važnu i korisnu pogodnost – mogućnost zaključavanja svjetiljke kako bi se spriječilo nenamjerno paljenje, npr. u ruksaku.

Daleko od toga je ovo prva čeona lampica koja nudi lock mode, ali Petzl je s Bindi otišao korak dalje: svjetiljka se rotira u kućištu za 180 stupnjeva, čime se u lock mode-u ne samo zaključava paljenje, već je i LED lampica zaštićena od eventualnih oštećenja – što će biti izuzetno zanimljivo penjačima i alpinistima čije vonderice obično leže na dnu ruksaka, i taj prostor dijele s hrpom druge, obično teže i metalne opreme.

Na 100 lumena jačine svjetlosnog snopa (Standard Mode) Bindi nudi tri sata osvjetljenja, što će proračunatim korisnicima biti dovoljno za pristupe ili odstupe; u slučaju nužde ili nesreće, crveno stroboskopsko svjetlo na Bindi svjetiljci nudi 200 sati treperenja vidljivog na 400 metara udaljenosti.

No, koliko su god ovakve brojke dobivene od proizvođača zabavne, impresivne ili intrigantne, najbolji pokazatelj koliko su blizu istine ipak daje korištenje iz prve ruke. Mario Musulin se nakon jedne sezone pauze zbog ozljede vraća u (sada već srpsko-)hrvatsko-slovenski kup u lednom penjanju, popularno znan kao dry-tooling kup. S početkom priprema dali smo mu Petzl Bindi da je isproba i usporedi s drugim Petzl čeonim svjetiljkama koje posjeduje, i javi nam se s dojmovima.

Mario nam je, oduševljen lampicom, rekao kako je Bindi postala glavna lampica za svakodnevnu upotrebu. Izuzetno lagana oko vrata, idealan je partner za trail trkačke treninge koji počinju za dana a sigurno će završiti u mraku.

Zahvaljujući rotaciji i zaključavanju, nije problem bez straha držati je na dnu ruksaka, a trajanje baterije idealno je za evente srednjeg trajanja (otprilike dva i pol sata). Punjenje preko USB kabla omogućuje, za današnje doba, skoro stalan pristup izvorima energije (auto, rezervna baterija za mobitel, laptop i sl.).

Natjecanja na kojima Mario sudjeluje većinom se održavaju u popodnevnim satima, što obično znači da će finale biti obavijeno tamom, i tu se Bindi također pokazala superiornom – čak i na najlakšim kacigama, kao što je Petzl Sirocco koju Mario koristi, ova je čeona svjetiljka praktički neprimjetna. Za slučaj da još niste uvjereni, Mario je s nama podijelio još jednu opasku: moćan Petzl Nao trenutno čeka duže uspone i situacije u kojima će trebati prednost izuzetno jakog osvijetljenja ili senzora, a Bindi je lampica bez koje više jednostavno ne izlazi u bilo kakvu sportsku aktivnost.

S obzirom na prednosti koje nudi, kao i optimizaciju funkcija, trajnosti i ugodnosti korištenja, očito je da Petzl želi da Bindi postane svakodnevni suputnik outdoor entuzijastima svih vrsta. Umalo duplo lakša, a neusporedivo raznovrsnija od npr. Petzl Zipka svjetiljke, Bindi je čeona svjetiljka koja jačinom nimalo ne zaostaje za Tikka svjetiljkama istog cjenovnog ranga.

Njenih 35 grama nećete osjetiti kako u ruksaku, tako ni na glavi, ali ćete njeno osvjetljenje itekako vidjeti. Preostaje vam prebroditi ovu sezonu kratkih dana, pogledati pokoji video kojim se Bindi predstavlja tržištu, i pričekati ožujak sljedeće godine. Ne zaboravite bookmarkati BIM Sport web stranicu, kao ni pratiti nas na društvenim mrežama, jer – kao i do sada – BIM Sport je vaše najbolje mjesto za se Petzl proizvode!16.11.2017 BIM Sport News Sport
#bindi #čeone svjetiljke #ledno penjanje #mario musulin #naglavne svjetiljke #petzl
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.