registracija | prijava
Bim sport > Blog > BIM Sport News > Što odjenuti u ovo zimsko vrijeme?

Što odjenuti u ovo zimsko vrijeme?


13.12.2017 BIM Sport News Sport

Slojevi odjeće za hladno vrijeme

vrijeme potrebno za čitanje članka: 5 minuta

Ako se ubrajate među mnoge outdoor sportaše kojima motivacija za izlazak pada zajedno s temperaturom, jutarnjim maglama i mrazom, vrijeme je da se pozabavite svojim sistemom odijevanja. Pitanje kvalitetnog odijevanja za niske temperature je pitanje koje iz jeseni u jesen puni blogove i članke. Kao i inače, BIM Sport priskače u pomoć 🙂

Svaki sistem odijevanja, bilo ljeto ili zima, kreće od baznog sloja, iliti base layera. Tip base layera ovisit će kako o vanjskim temperaturama, tako i o aktivnosti kojom se planirate baviti. Za zimsko vrijeme bitno je da vaš bazni sloj, neovisno o materijalu, brzo odvaja vlagu s tijela i sa sebe, te da mokar daje osjećaj kakve-takve topline. Toplina u mokrom stanju povijesno se veže uz vunu, pa tako i danas mnogi brendovi nude Merino opcije, ali s napretkom tehnologije i današnji umjetni materijali nude i više nego dostatne zamjene za vunu.

Nakon base layera, vrijeme je za sloj koji grije. U planinarskim krugovima to je obično neizbježni flis, koji se javljaju u cijeloj lepezi različitih debljina, težina, tekstura i oblika. Ovisno o tome hoćete li većinu vremena krećući se ili je vaša aktivnost više stop-and-go tipa, i izbor flisa može varirati od tankih, tehničkih fliseva (pa čak i flis prsluka koji dopuštaju rukama da se hlade), do debelih, mekanih i udobnih fliseva u kojima ćete zakipjeti ako krenete na trčanje.

 

Danas se često flis kao sloj preskače, ili se koriste stvarno tanki flisevi, koji griju i brzo odvajaju vlagu, a kao mid-layer se koristi Primaloft odjeća. Primaloft je, pojednostavljeno, sintetska zamjena za perje, s prednošću da odlično grije i namočen – za razliku od perja, koje jednom kad namočite gubi ta svojstva.

Zadnji sloj, koji obično većinu vremena provodi na dnu ruksaka – a obično je i najskuplji komad odjeće – je zaštitni sloj, ili hard shell. Zaštitni sloj ima upravo tu funkciju – štiti nas od vjetra i padalina. Tržište je prekrcano opcijama i modelima, membranama od jednog do tri sloja zajedno s međuslojevima, brendovi membrana od opjevanog GoreTex-a nadalje, krojevima shellova koji su “atletski” ili obični itd. Kao i u dosadašnjim slojevima, racionalnost i logika trebaju voditi izbor. Ako odlazite u Alpe, kvalitetan hard shell može vam spasiti život. Ako trčite lokalnim trail stazama, niti jedan trenutno poznati hard shell neće disati dovoljno dobro da sav vaš znoj izbaci van bez kondenzacije. Ponekad je bolje ostati minutu-dvije i na vjetru i dobro se posušiti, nego obući hard shell i kuhati se u znoju. Ali kad se jednom nađete, kako bi rekli zagorski velikani Zadruga – In The Middle Of The Sh*t – neće vam biti žao niti jedne lipe koju ste potrošili na vaš sjajni novi GoreTex! (Gotovo ista pravila vrijede i za navlačne hlače, s tim da one u pravilu još rjeđe izlaze iz ruksaka.)

Zadnji sloj koji koristimo najviše zimi je debela izolacija tipa perje ili Primaloft, za situacije u kojima stojimo na mjestu. Čak i tanja pernata jakna može nevjerojatno jako zagrijati, pa čak i posušiti mokru odjeću ispod nje. Primaloft, kao što smo rekli, grije i kada je mokar. Za sportove kao što je snježno ili ledno penjanje, ovakva jakna je (na sidrištima ili u slučaju nesreće) gotovo jednako važna kao i tehnički alati.

Zapamtite nekoliko zlatnih pravila: obucite se tako da vam je na početku aktivnosti hladno; imajte u ruksaku “plan B” – hard shell, perje i sl.; kapa glavu čuva; rukavica nikad dosta; ljeti ili zimi na ture ne odlazite bez astrofolije. Zima je prekrasno, iako često opasno vrijeme za boravak u prirodi, i u njoj kao takvoj treba (znati odgovorno) uživati!


BASE LAYER

MID LAYER

HARD SHELL & 3u1


13.12.2017 BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.