registracija | prijava
Bim sport > Blog > BIM Sport News > Dereze? Žabice? Automatske? Poluautomatske? Klasične?….

Dereze? Žabice? Automatske? Poluautomatske? Klasične?….


17.01.2018 BIM Sport News Sport

Dereze ćemo s prvim snijegom i ledom smjestiti u ruksak i vjerojatno ih često vaditi i stavljati na noge, pa je vrijeme da se pobliže upoznamo s različitim vrstama dereza, kao i njihovim primjenama.

Svijet dereza je, sa širenjem tržišta outdoor opreme, postao relativno kompliciran, ali najlakše ćemo ih podijeliti s obzirom na tip prednjih zubi – na planinarske (hodačke) i alpinističke (penjačke) dereze. Međutim, prije nego krenemo u objašnjavanje razlika, tu su i bliske srodnice dereza – popularne “žabice”.

Taj tip dereza poslužit će nam za kretanje niskim snijegom ili ledom, ovisno o modelu. Za kretanje gradom u zimskim uvjetima odlične su Urban Track, sa samo četiri zuba na prednjem dijelu stopala, ili City Track, koje profilom svojih zubi nalažu primjenu na zaleđenim površinama. Ako krećemo na neki planinarski uspon, na područjima s malo snijega (i snijega koji nije pretvrd ili zaleđen) možemo koristiti i Mount Track ili Ice Track, dereze koje pokrivaju oba dijela stopala. Ovakve se dereze stavljaju na cipele prilično lako budući da su dijelom gumene, ali njihova je upotreba ograničena uvjetima koje ćemo zateći.

Za bilo kakav ozbiljniji planinarski pothvat potrebne su nam klasične dereze, s klasičnim sistemom pričvršćivanja i većim brojem zubi. Petzl Leopard su klasične, univerzalne dereze, što znači da ih možemo koristiti s bilo kojim tipom cipela (oprez – snažno savjetujemo da se dereze uvijek koriste s cipelama koje imaju nešto tvrđi potplat i koje su BAREM poluvisokog profila!). S prednjim zubima postavljenim horizontalno, ovakve dereze su idealne za lakše planinarenje, a treba biti oprezan prilikom njihovog pričvršćivanja – sve na njima treba biti prilično zategnuto.

Ako pak želite malo manje brige sa zatezanjem (i eventualnim dotezanjem nakon nekog vremena), vrijedi razmotriti poluautomatske dereze, kao npr. Petzl Vasak ili Petzl Irvis. Ponovno treba obratiti pozornost na izbor cipela, jer za poluautomatske dereze trebamo i odgovarajući potplat s utorom na petnom dijelu. Odlična stvar kod Petzl dereza je što su većinom modularne, što znači da s kupovinom novih cipela (ili promjenom tipa obuće) nećete morati kupovati i nove dereze – osim ako ne mijenjate i tip aktivnosti. Petzl Sarken su poluautomatske dereze koje imaju vertikalno postavljene prednje zube, kao i dodatni par zubiju, te su to već dereze za tehničku primjenupenjanje zimskih smjerova i leda. I one se, kao i modeli Vasak i Irvis, mogu prenamijeniti iz poluautomatske u automatske!

Za najzagriženije zimske entuzijaste, koji svoje vrijeme vole provoditi zabijajući cepine i prednje zube dereza u okomit led, tu su najmodularnije Petzl dereze – Lynx. Na njima, osim što lako možemo mijenjati prednji nastavak za polu/automatske potplate (petni utor/petni i prednji utor na cipelama), možemo mijenjati i duljinu prednjih zubi, kao i postavljanje dva ili samo jednog zuba s prednje strane (ledni penjači često preferiraju korištenje samo jednog prednje zuba, budući da time manje lome led u kojeg zabijaju dereze). Alpinističke (a i planinarske) dereze često dolaze i s Antisnow sustavom koji sprječava nakupljanje snijega na donjem dijelu dereze, što je korisno kod penjanja snježnih zimskih smjerova, ili dugih pristupa do zamrznutih slapova. Tip aktivnosti ponovno diktira izbor opreme, pa Petzl nudi i minimalističke, ali ultra-lagane alpinističke dereze Dart i Dartwin, za penjače kojima je važan svaki gram, a modularnost im nije toliko važna.

Kod izbora dereza treba mudro procijeniti za koje aktivnosti će nam trebati, te sukladno tome donijeti odluku – a tu u priču uskače osoblje BIM Sporta! Uskoro se čitamo i sa zadnjim neophodnim komadom zimske opreme, a to je njegovo veličanstvo – cepin!


17.01.2018 BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.