registracija | prijava
Bim sport > Blog > BIM Sport News > CEPINI ZA SVE AKTIVNOSTI

CEPINI ZA SVE AKTIVNOSTI


01.02.2018 BIM Sport News Sport

U priči o zimskoj opremi za kretanje po brdima posebno mjesto zauzima cepin. Na kraju prošlog članka nazvali smo ga i “veličanstvom”, a kroz povijest je upravo ovaj komad opreme omogućio penjanje na najviše i najteže vrhove. Promjene u tipu aktivnosti, kao i napredak u tehnologiji proizvodnje, također se najljepše vidi u mnogim vrstama cepina koje su danas na tržištu. Od velikih, drvenih cepina s metalnom glavom, koji su sezali do struka ili više, danas smo stigli do nekih standarda veličine kod svih proizvođača, ali namjena se nije promijenila – zaustavljanje pada (self-arrest), kopanje ili zabijanje, izrada sidrišta u snijegu, pa sve do pomagala kod spašavanja. Gorski vodiči iz Chamonixa čak su dugo smatrali upotrebu dereza nesportskim potezom, toliko su cijenili cepin (tada se u napredovanju po snijegu i ledu nožišta usijecalo u padinu cepinom). Pa upoznajmo se konačno onda i mi s njime!

Kao i kod sve opreme – a to ne možemo dovoljno naglasiti – izbor cepina ovisit će o tipu aktivnosti. Krenut ćemo od tehnički najmanje zahtjevne aktivnosti – planinarenja. Za planinarenje se obično koriste ravni (ili blago zakrivljeni) cepini, kao što je Petzl Glacier ili Petzl Summit. Kako ovakvi cepini dolaze u različitim veličinama, potrebno je znati koja veličina nam odgovara: stojimo opušteno i u ruci držimo cepin za glavu – njegov donji šiljak ne smije dodirivati pod, niti biti viši od gležnja. Različite visine, kao i duljina ruku u odnosu na tijelo, odredit će nam potrebnu veličinu cepina. Jedno upozorenje – s duljinom ne treba pretjerivati, u suprotnom će nam cepin stršati visoko iznad ruksaka, što može otežati kretanje kroz gusto pošumljena područja.

Trend zadnjih godina je smanjiti duljinu cepina, ali isto tako ponuditi različite cepine za različite tipove aktivnosti. Tako je i Petzl Glacier dobio podmladak – Petzl Glacier Literide – ali su na tržište stigli i lagani, kratki cepini za turne skijaše i planinare – Petzl Ride i Petzl Gully. Ride i Gully su kraći, blago zakrivljeni cepini koji će odlično poslužiti za strmije snježne padine, a na ruksaku ih gotovo nećemo ni osjetiti, zbog čega su posebno popularni kod turnih skijaša! Kod većine ovih cepina treba naglasiti važnost nekakvog sistema za pričvršćivanje cepina oko ruke – npr. Petzl Linkin, ili čak i obična gurtna. Također, Ride, Gully, Summit i Glacier su modeli koji nemaju izmjenjive oštrice, ali njihova namjena ni nije pretjerano udaranje po tvrdom ledu.

Prijelazni model između planinarskih i tehničkih cepina je Petzl Sum’Tec, tehnička verzija klasičnog cepina, na kojem ipak možete izmijeniti oštrice, ali i pozicionirati šake ovisno o namjeni zahvaljujući Petzl Trigrest – pomičnom naslonu za šaku! Za terene kod kojih se često mijenja nagib i tip podloge u penjanju, ovo je najbolji izbor. Također, Sum’Tec je cepin kojeg ćemo koristiti i u kombinaciji dvaju cepina – jednog s lopaticom a jednog s čekićem na stražnjem dijelu glave (od planinarskih cepina, sličnu mogućnost nudi i Gully).

A jednom kad uđemo u svijet snježnih i ledenih vertikala, potrebni su nam i odgovarajući alati za to. Vjerojatno najopjevaniji i najprodavaniji model tehničkih cepina svakako je Petzl Quark. To je cepin koji, osim klasične glave i donjeg šiljka, možete nadograditi različitim vrstama oštrica (led, dry tooling itd.), Trigrestom, lopaticom i čekićem – a možete ga i ogoliti do izgleda sličnog klasičnom planinarskom cepinu. Quark se odlično ponaša u gotovo svim uvjetima osim u najtežim lednim i dry tool smjerovima, te je stoga i najpopularniji model. Uz ovakve cepine već se dugo ne koriste pojasevi za zapešća, ali nije loše imati ih pričvršćene na penjački pojas. Za najteže zimske penjačke smjerove koriste se i najagresivniji cepini, kao što su Petzl Nomic i Petzl Ergo. Ovi su cepini izrazito zakrivljeni, te je njihova upotreba u klasičnom planinarenju prilično ograničena.

Vrste cepina i njihova upotreba nisu tema koja se može lagano i kratko obraditi. Sati videa i stotine stranica knjiga i članaka pokrivaju teme kao što su zaustavljanje cepinom, zabijanje cepina u led, korištenje cepina za izradu sidrišta itd. Naša preporuka je da na strme snježne padine ne odlazite bez cepina u rukama; jednako tako, vrijedi uložiti vrijeme, trud i novac i odgovarajuće obrazovanje i trening rada s ovim komadom opreme. Opremljeni odgovarajućom opremom – ali i potrebnim znanjima i vještinama – moći ćete gotovo bezbrižno uživati u najčarobnijem godišnjem dobu.


01.02.2018 BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.