Cepini - Bim sport
registracija | prijava
Bim sport > Blog > Ostalo > Cepini

Cepini


03.02.2023 Ostalo BIM Sport News Sport

Ironično, kalendarska zima je ove sezone donijela zatopljenje i topljenje i ono malo snijega što se skupilo u prosincu. Pa ipak, krajem siječnja su nas vremenske prilike podsjetile što je to prava zima, ne samo u gorju već i u nizinama, pa čak i na otocima! Brojni savjeti gorskih službi spašavanja i iskusnih planinara nas podsjećaju da na izlete u visoka gorja ne odlazimo bez zimske opreme. Danas ćemo se podsjetiti najvažnijeg komada te opreme — njegove ekselencija, cepin.

Još dugo nakon zlatnog doba alpinizma dereze su se smatrale nesportskim potezom u visokim brdima, jer su omogućavale napredovanje bez do tad glavne tehnike kretanja u tvrdom snijegu i ledu — sječenja nožišta cepinom. Tadašnji cepini izgledali su kao preveliki štapovi, a služili su za oslonac jednako kao i za lom leda.

S vremenom su cepini napredovali s razvojem tehnologije, pa ih danas kupujemo sukladno potrebama, tj. sukladno ciljevima koje smo si zadali u planinama. Da pojednostavimo: kako raste nagib terena po kojem se krećemo, tako i cepini postaju kraći, zatim zakrivljeniji, pa konačno i sve teži i sve specijaliziraniji. U jednom trenutku ih prestajemo nositi držanjem za “glavu” (oštricu), i koristimo ih kao alat za napredovanje zabijajući oštricu u led (engl. ice tool, a slovenski — ledno orodje).

Osim za napredovanje, cepin oduvijek ima još jednu, važniju ulogu, a to je zaustavljanje pada. Na podlozi od tvrdog snijega ili leda pad je izgledan, a zaustavljanje je tim problematičnije što je podloga tvrđa i nagib veći. Isto tako, sa svakim metrom pada ubrzanje koje penjač dobiva smanjuje izglede za uspješno zaustavljanje.

Upravo zbog toga je od presudne važnosti dobro naučiti zaustavljanje cepinom! Najosnovniji savjeti uključuju neki tip gurtne za ruku za hodačke cepine, kao i poseban “ipsilon” za penjačke cepine (iako ćete mnoge vrne penjače vidjeti kako penju led i bez spajanja cepina na pojas). Što se zaustavljanja tiče, najbolje je naučiti ga od iskusnih gorskih vodiča i spašavatelja, na specijaliziranom tečaju. Ta vještina, koliko se god čini banalnom, doslovno vam može spasiti život!

Neovisno o tome koristite li hodački, penjački, tulerski ili turno-skijaški cepin, ne krećite na snijeg i led bez njega! Pažljivo ga postavite na ruksak i neka vam ne bude teško uzeti cepin u ruke i na najmanji znak opasnosti. BIM Sport ekipa vam želi puno potrošenih oštrica i špica, ali i da vještinu zaustavljanja ne trebate primijeniti u praksi!


03.02.2023 Ostalo BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.