Ferate - Bim sport
registracija | prijava
Bim sport > Blog > Ostalo > Ferate

Ferate


12.05.2023 Ostalo BIM Sport News Sport

Kasno proljeće obično znači da polako pospremamo snježnu opremu i okrećemo se “suhim” sportovima u vertikalama. Kako se snježna granica u visokim gorjima pomiče sve više, na red dolazi ovo prijelazno razdoblje u kojem hrvatski reljef posebno dolazi do izražaja.

Penjači i alpinisti već u rano proljeće kreću hodočastiti na obalu u lovu na sunčane dane i oštar vapnenac. Ljubitelji ferata jednako tako mogu iskoristiti obalu Jadrana za trening i skupljanje sati na stijeni kako bi se spremili za velike i zahtjevne ferate u visokim brdima.

Napomena: svi ovi putevi nisu klasične via ferrate, već su neki i zahtjevni planinarski putevi osigurani sajlama i klinovima/nožištima. Ako se odlučite posjetiti bilo koji od navedenih, provedite neko vrijeme guglajući slike i izvještaje, i ne zaboravite na opremu za ferate.

Dok je u planinama još relativno hladno, dobar izbor su ferate na samoj obali ili blizu nje — naravno, ako nema klasičnih obalnih vjetrova. U okolici Splita to su ferate na Mosoru i Kozjaku te u Podstrani. Poseban spomen zaslužuje Fortica iznad Omiša, koja je u kratkom roku postala jedno o najomiljenijih odredišta planinara i ljubitelja ferata, ne samo iz Hrvatske.

Jednako atraktivne su i ferate na otocima. Istaknuti valja Life On Mars na paškom Stogaju, kao i tri ferate na Sv. Nikoli na Hvaru. 

Kad zatopli dovoljno da duge i tople dane možemo provesti i u našim planinskim masivima, vrijeme je za neke od istinskih dragulja naših gorja. Vihoraški put na Bijelim stijenama, Put malog princa na Crnopcu, sajle na Bojincu, ferata na Mali Šibenik na Biokovu, te velika ferata na Dinari su neki od naljepših planinarskih puteva u Hrvatskoj. 

Naravno, i kontinentalna Hrvatska skriva pokoji “željezni put”, primarno na svojem sjeverozapadu — što je i domaći teren BIM Sporta. Tako ćete na Ravnoj gori naći sajle koje vode na vrh Velikih pećina kroz Jarugu (oprez — poskoci u punom naletu), kao i obnovljenu feratu s dva smjera (težim i lakšim) na stijeni Balkon nedaleko Filićevog doma. Na sedmom zubu Kalnika je izuzetno popularna, moderno opremljena ferata koja je postala omiljeno okupljalište ferataša za trening i upoznavanje s opremom, a pokoja sajla može se naći i na Okiću (Žoharov put).

Za koji god se od navedenih puteva odlučili, nekoliko napomena ne škodi:

Za kraj — kao i penjanje dugih smjerova, ferate su putevi/smjerovi upisani u stijene, te su kao takvi ulaz u delikatan ekosustav. Pazite na poskoke i krpelje, ne narušavajte ni faunu ni floru na odabranoj lokaciji, i ostavite mjesto kao da vas nije ni bilo — ili još čišće!


12.05.2023 Ostalo BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.