Dereze - Bim sport
registracija | prijava
Bim sport > Blog > BIM Sport News > Dereze

Dereze


06.12.2022 BIM Sport News Sport

Iako smo o derezama već pisali na našem blogu, teško da ćemo dočekati bolji trenutak za ponoviti znanje od prvih centimetara snijega i prvih temperaturnih minusa u sezoni. Da vas vremenske prilike sa Zavižana (ili Bednje) ne bi uhvatile nespremne, proučite još jednom čemu služe metalni šiljci na planinarskim cipelama.

Kao i mnoge druge komade planinarske opreme, dereze treba odabrati pametno, s fokusom na aktivnost kojom se želimo baviti. Iako će reklame i najpopularniji penjački filmovi vjerojatno prikazivati alpinističe dereze DART, razmislite — koliko ćete vremena u sezoni provesti penjući zaleđene slapove ili stružući suhe stijene derezama?

Naravno, te ne znači da među čitateljima nema naprednih korisnika, čije avanture traže široku primjenjivost dereza, izdržljivost i modularnost. Do nedavno su upravo DART derezama prigovarali zbog zubiju koji nisu bili izmjenjivi, ali je Petzl preslikao recept s jednog od svojih najpopularnijih modela visokogorskih i alpinističkih dereza LYNX, te izmjenjive zube doveo i u DART seriju.

LYNX su i prve dereze koje dolaze s mogućnošću izmjene prednjeg dijela iz automatskog u polu-automatski prihvat za cipele. Vrlo jednostavno rečeno, automatske dereze dolaze na cipele koje imaju odgovarajući profil potplata naprijed i straga, dok poluatomatske cipele profiliriani utor imaju straga — naprijed se nastavak na derezi priteže gurtnom.

Isti sistem izmjenjivih nastavaka prati i druge modele dereza, kao što su SARKEN, VASAK, IRVIS. Ta tri modela nemaju mogućnost izmjene prednjih zubiju (nakon što se potroše), ali mogu se zamijeniti cijeli prednji dijelovi dereze.

Njima slične su i IRVIS HYBRID dereze, koje su kombinacija planinarskih dereza i tehnologije s turnoskijaških dereza LEOPARD: kako bi bile lakše i jednostavnije za spremanje, umjesto čelične osovine koja spaja prednji dio s petom, ovdje se nalazi CORD-TEC sistem za povezivanje. Ako tražite klasične dereze, za cipele koje nemaju profilirani potplat, možete birati između modela LEOPARD,IRVIS i VASAK. Svaki dolazi sa svojim posebnostima i namjenama, pa — još jednom — birajte mudro (ili nam se javite za savjet).

Za kraj, tu su i izuzetno popularne “žabice”. Iako ih ljudi često nazivaju dereze, male dereze, derezice i sl., nemojte brkati ove pojmove. Žabice su odlične za podloge koje nisu jako tvrde, ali mogu biti izuzetno opasne na tvrdom ledu.

Planinarska mudrost kaže da su loše (ili loše postavljene) dereze opasnije od nikakvih, jer daju lažan dojam sigurnosti. Prije korištenja uložite vrijeme i trud u proučavanje dereza, postavljanje na vaše cipele, i načine korištenja dereza. Nemojte se iznenaditi ako nakon zimske sezone dođe vrijeme za nove planinarske hlače, baš zbog dereza! 🙂

A kad konačno odlučite koje su dereze baš za vas, neka se u košarici nađe i torbica za dereze. Ne zaboravite: dereze moraju biti oštre kako bi bile korisne, a slobodne u ruksaku mogu prouzrokovati cijelo brdo nevolja!

Želimo vam veselu i aktivnu zimu!


06.12.2022 BIM Sport News Sport
0 WooCommerce Floating Cart

Nema prioizvoda u košarici.